Vicepremierul rus Dmitri Rogozin: „Acordul de Asociere cu UE ar putea «dezgheţa» conflictul transnistrean“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dmitri Rogozin, vicepremierul Federaţiei Ruse FOTO. Arhivă
Dmitri Rogozin, vicepremierul Federaţiei Ruse FOTO. Arhivă

Vicepremierul rus a declarat că asocierea Republicii Moldova cu UE ar putea «dezgheţa» conflictul transnistrean. Dmitri Rogozin susţine că negocierile dintre Republica Moldova şi UE ar trebui să se desfăşoare cu participarea reprezentanţilor din regiunea transnistreană.

Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, a declarat că în cazul în care Republica Moldova şi Ucraina vor intra în zona de liber schimb cu Uniunea Europeană va fi provocată o blocadă economică totală a zonei transnistrene. „Problematica transnistreană are un loc aparte în asocierea Republicii Moldova cu UE. Dacă Ucraina şi Republica Moldova vor intra într-o zonă de liber schimb cu UE, aceasta va duce la o blocadă economică totală a Transnistriei. Asocierea cu Republica Moldova fără o consultare cu Transnistria va şubrezi statalitatea“,  a declarat Dmitri Rogozin potrivit Itar-tass.

În ceea ce priveşte posibilitatea de a parafa la summitul de la Vilnius Acordul de Asociere cu Republica Moldova, care ar putea fi semnat în 2014 , Rogozin a avertizat că aceasta ar putea duce la „dezgheţarea“ conflictului transnistrean. „Trebuie să fim vigilenţi şi înţelepţi pentru a preveni escaladarea tensiunilor în zonele cu conflicte îngheţate. Rusia de nenumărate ori a solicitat Chişinăului să includă Transnistria în negocierile cu UE“, a spus Dmitri Rogozin.

Vicepremierul rus a vorbit şi despre consecinţele economice. „Mai mult de 700.000 de persoane din Republica Moldova lucrează în Rusia. Banii lor trimişi în Moldova - reprezintă parte substanţială a bugetului ţării. Vreţi ca ei toţi să vină în Europa ?“,  s-a întrebat oficialul rus.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite