Veaceslav Ioniţă, despre efectele inflaţiei: În loc de 100 euro, moldovenii din diasporă trebuie să trimită acasă 150 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Veaceslav Ionita FOTO IPN
Veaceslav Ionita FOTO IPN

În anul curent, în loc de 100 de euro, moldovenii din diasporă trebuie să trimită acasă 150 de euro, pentru ca rudele lor să poată procura acelaşi volum de bunuri ca şi anul trecut, menţionează Veaceslav Ioniţă, expert economic la IDIS „Viitorul”, pe o reţea de socializare, transmite IPN.

Expertul economic precizează că, în săptămâna curentă, cursul oficial al euro a scăzut până la 19,4 lei/euro, determinat de deprecierea euro pe plan internaţional până la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 ani. În acelaşi timp, inflaţia în Republica Moldova a ajuns la 31,8% anual. Respectiv inflaţia în euro în Moldova a ajuns la 45,7%, iar la produsele alimentare este de 48,5%.

„Altfel spus cea ce anul trecut pe vremea aceasta se putea de cumpărat cu 100 euro, acum sunt necesari aproape 150 euro”, subliniază Veaceslav Ioniţă.

Totodată, expertul economic aminteşte că 2/3 din remitenţele Republicii Moldova sunt în euro, astfel că ceea ce anul trecut era un miliard de euro, acum s-au transformat în 686 de milioane de euro.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite