Vameşi reţinuţi pentru contrabandă în proporţii deosebit de mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorii le-au înaintat figuranţilor învinuirea, urmând să solicite judecătorului de instrucţie arestul preventiv. FOTO: Arhiva Adevarul
Procurorii le-au înaintat figuranţilor învinuirea, urmând să solicite judecătorului de instrucţie arestul preventiv. FOTO: Arhiva Adevarul

Un grup de 9 persoane printre care şi patru angajaţi ai Serviciului Vamal au fost reţinute şi puse sub învinuire pentru introducere prin contrabandă în Republica Moldova a mărfurilor sportive şi echipamentelor fitness, în proporţii deosebit de mari. Acestea organizau reexporturi fictive a mărfii importate şi foloseau o reţea de companii off-shore pentru a-şi masca acţiunile.

Pe lângă vameşi, din grupul respectiv mai făceau parte un fondator şi un director al unei firme şi trei şoferi de camion. Persoanele reţinute au elaborat şi pus în aplicare o schemă de import iniţial al mărfurilor în zona economică liberă, cu efectuarea ulterioară a reexportului fictiv al acestora, voalării urmelor acţiunilor infracţionale şi distribuirea între ei a veniturilor obţinute în rezultatul activităţii criminale.

Potrivit celor constatate de procurori, în intervalul anilor 2008 – 2011 învinuiţii ar fi introdus, prin contrabandă, articole sportive si echipamente fitness de firmă, estimate la peste 62 milioane lei. Marfurile eludate de achitarea taxelor erau ale unor branduri internationale renumite, fiind destinate pentru două reţele mari de magazine de haine sport.

În urma acţiunilor ilicite ale acestui grup de persoane, au fost introduse prin contrabandă pe teritoriul vamal al Republicii Moldova mărfuri a căror valoare totală în vamă, în baza celor 33 declaraţii vamale, constituie suma de 5,5 milioane dolari sua pentru care nu s-au achitat drepturile de import în mărime de 26 milioane lei.

”Procurorii le-au înaintat figuranţilor învinuirea, urmând să solicite judecătorului de instrucţie aplicarea în privinţa acestora a măsurii preventive - arestul. Concomitent, se întreprind măsuri pentru aplicarea sechestrelor de bunuri, în scopul asigurării recuperării prejudiciilor cauzate bugetului public”, anunţă Procuratura Generală.

Potrivit procurorilor, pentru faptele comise, învinuiţii riscă o pedeapsă cu închisoarea pe un termen între 3 şi 10 ani. Totodată contravaloarea mărfii comercializate urmează a fi confiscată din bunurile pe care aceştia le posedă şi, respectiv, din bunurile întreprinderilor care au beneficiat în acest sens de pe urma infracţiunilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite