Vă poftim de sărbători în inima Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu vin fiert, ţuică de casă, cu porc învârtit la rotisor, colaci proaspeţi şi cu focul făcut în sobă.Aşa îşi aşteaptă proprietarii pensiunilor din Republica Moldovaoaspeţii de peste hotare care vin să sărbătorească la noi Crăciunul şi Revelionul. Aceasta însă nu este nici pe departe toată gama de surprize pregătită de patronii pensiunilor.

„Artileria grea“, se laudă ei, este în secretul de a implica oaspetele în treburile gospodăreşti. Să nu credeţi că proprietarii localurilor speră în zadar că cineva le va trece pragul. Nici vorbă! Există şi aventurieri care sunt gata să dea o grămadă de bani pentru ca să doarmă pe lejanca moldovenească şi să învârtă sarmale.
„Pentru noaptea de Revelion sunt rezervate deja toate camerele. Avem cinci familii din Rusia, şase din Ucraina, două din Italia şi două familii din Moldova“, spune administratoarea pensiunii „Butuceni“, Olesea Falanga. „Să ştiţi că oaspeţii noştri adoră să învârtă cu noi sarmale, să împletească colăcei. Se miră cum arată când îi scoatem din cuptor şi cer neapărat să mănânce ceea ce au pregătit ei. Să vedeţi cum se bucură ca nişte copii de isprava lor“, mai spune administratoarea.

CA BOIERII

Marea atracţie a pensiunii de la Butuceni este totuşi lejanca, străinii fiind ademeniţi de patul sub care arde focul şi care devine în mod miraculos atât de cald.

Deşi mai sunt două săptămâni până la Revelion în pensiune e forfotă mare - se şterge praful, camerele sunt lustruite, orice detaliu este bine pus la punct, pentru ca perfecţiunea să nu mai fie concepută drept un superlativ în esenţa căruia intră doar filosofii.

Ce va conţine meniul este, la fel, stabilit cu mare grijă din timp. „Vom avea porc la rotisor, părjoale, cighiri, clătite dulci, plăcinte. Din băuturi avem vin de casă şi ţuică. A doua zi le gătim borş scăzut. E un remediu bun pentru detofixierea organismului“, ne asigură Olesea Falanga. Pentru noaptea dintre ani, şefii pensiunii au pregătit un concert, în care va evolua un grup folcloric. Pentru doritori, vor fi disponibile faetoane - celebrele trăsuri boiereşti. Plăcerea însă costă. O zi hotelieră ajunge la 1.200 de lei pentru persoană.

SPECTATORI LA SACRIFICAREA PORCULUI

Familia Hanganu, din satul Lalova, raionul Rezina, se pregăteşte, de asemenea, cu mare fast de noaptea dintre ani. „Avem câteva camere rezervate de familii de moldoveni. Meniul este stabilit. Vom organiza un concert cu colinde şi urături, plimbări cu sania, iar la miezul nopţii – un impresionant spectacol cu artificii“, ne povesteşte gospodina familiei, Elena Hanganu. Femeia spune că noutatea pentru turişti va fi sacrificarea porcului, un ritual care este perceput drept obişnuit de unii, dar care trezeşte mare mirare pentru străini. Şi aici doritorii pot alege o cameră cu lejancă, care poate adăposti chiar şi patru persoane. Preţurile ajung până la 1.100 de lei per persoană pentru o zi.

VIN FIERT ŞI MÂNCARE TRADIŢIONALĂ

La pensiunea Hanul lui Vasile oaspeţii vin chiar dacă nu există lejancă. În schimb e doar la 3 kilometri de Chişinău, iar pe timp de ninsoare nu rişti să rămâi blocat în drum. „Majoritatea camerelor sunt deja rezervate. Şi mesele la restaurant de asemenea. De Crăciun încă nu avem solicitări. Pentru moldoveni este o zi de suflet, care se sărbătoreşte în familie. De aceea, în niciun an oaspeţii nu dau năvala“, ne spune proprietara pensiunii Svetlana Puzdrea. Ea spune că îşi va servi oaspeţii cu mâncare tradiţională moldovenească, vin fiert şi îi va invita în jurul rugului. Atmosfera va fi întreţinută de un ansamblu muzical, iar la miezul nopţii – vor lansa artificii. ;

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite