UPDATE Dosarul Makena: Opt angajaţi de la Penitenciare, pe banca acuzaţilor. DIP consideră abuzive declaraţiile procurorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine
Imagine

Doi lideri ai organizaţiei criminale „Makena“ reţinut la Chişinău. Este vorba despre doi locuitori ai capitalei, unul dintre care era considerat drept „mâna dreaptă“ a aşa-zisului „hoţ în lege” Vladimir Moscalciuc alias „Makena“. Ambii se află în arest preventiv.

UPDATE: Departamentul Instituţiilor Penitenciare consideră abuzive declaraţiile Procuraturii Generale, precum ca administraţia penitenciară a muşamalizat ilegalităţile produse în cadrul închisorii, când un deţinut a fost ucis în bătăi. „Colaboratorii penitenciari au asigurat efectuarea acţiunilor procesuale de documentare preliminară, s-au autosesizat şi au informat organele competente“, se spune în comunicatul Departamentului.

Instituţia menţionează că în februarie, în Penitenciarul nr.16 a avut loc o altercaţie între trei deţinuţi. Ca rezultat, unul dintre dintre deţinuţi a fost lovit cu un obiect dur din lemn. Administraţia penitenciarului a iniţiat două cercetări de serviciu. Au fost sancţionaţi şapte colaboratori ai închisorii, acestora fiindu-le aplicată sancţiunea disciplinară „mustrare“ şi „mustrare aspră“. Totodată, un colaborator care a fost responsabil nemijlocit de sectorul în care s-a produs incidentul a fost concediat din cadrul sistemului penitenciar, transmite IPN.

De asemenea, materialele acumulate în cadrul anchetelor de serviciu au fost expediate  la adresa organelor procuraturii, încă în luna februarie 2012. Totodată, Departamentul Instituţiilor Penitenciare menţionează că în cadrul anchetei de serviciu nu a fost constatata legătura cauzală între incidentul produs şi gruparea criminala „Makena“.

Precizăm că Procuratura Generală a anunţat astăzi că a finalizat urmărirea penală în privinţa a patru lucrători medicali - angajaţi ai Departamentului Instituţiilor Penitenciare , învinuiţi că în luna februarie anul trecut, au condiţionat decesul unui deţinut.

Potrivit oamenilor legii, victima a fost şantajată şi maltratată de către membrii organizaţiei criminale „Makena“, deoarece refuza să le achite bani pentru visteria tenebră, cauzându-i mai multe leziuni corporale. Investigaţiile au arătat că decesul deţinutului a survenit din cauza neacordării asistenţei medicale de către medicii din penitenciar. Procurorii le-au înaintat celor patru lucrători medicali învinuirea, cauza fiind diferită justiţiei şi în scurt timp aceştia vor compărea în faţa judecătorilor sub acuzaţia de încălcare din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale, soldată cu decesul pacientului.

La această etapă, procurorii i-au deferit deja justiţiei pe opt din cei 17 angajaţi ai Departamentului Instituţiilor Penitenciare, acuzaţi pentru „depăşirea atribuţiilor de serviciu“, „determinarea martorilor şi părţilor vătămate la depunerea de declaraţii mincinoase“ şi „amestecul în înfăptuirea justiţiei şi în urmărirea penală“.

În vizorul procurorilor se află atât angajaţi din cadrul penitenciarelor republicii, cât şi reprezentanţi din conducerea Departamentului Instituţiilor Penitenciare. Mai mult, persoanele respective sunt învinuite de procurori că, în virtutea atribuţiilor de serviciu, nu au asigurat în deplină măsură securitatea persoanelor deţinute în penitenciare care au colaborat cu organele de urmărire penală la elucidarea acestui caz, creîndu-le condiţii insuportabile de detenţie şi determinându-i să-şi schimbe declaraţiile. Acest fapt, în opinia procurorilor, poate conduce la distrugerea probatoriului care a stat la baza condamnării membrilor organizaţiei criminale „Makena“.

Amintim că, în aprilie anul trecut, 11 membri ai organizaţiei criminale „Makena“ au fost condamnaţi în total la 175 de ani de detenţie pentru şantaj în interesul unei organizaţii criminale, crearea şi conducerea unei organizaţii criminale, precum şi participarea la ea, decizie menţinută prin Hotărârea Curţii Supreme de Justiţie.
Inculpaţii fac parte din organizaţia criminală, condusă de aşa zisul „hoţ în lege” Moscalciuc Vladimir alias „Makena”, care îşi ispăşeau pedepsele pentru comiterea unor infracţiuni grave şi deosebit de grave.
Pe banca acuzaţilor au compărut atât liderul organizaţiei criminale Vladimir Moscalciuc, cât şi alţi zece membri ai grupării, printre care figurează şi numele lui Lilian Chirica – conducătorul grupării criminale din Penitenciarul Pruncul.

În baza probelor aduse de procurori, Curtea de Apel Chişinău le-a stabilit pedepse cuprinse între 12 şi 20 de ani de detenţie, în condiţiile în care procurorii au solicitat verdicte mult mai aspre, între 19 şi 30 de ani.
Cauza penală a fost declanşată la începutul anului 2010, ca urmare a plângerilor unor deţinuţi, care reclamau că ar fi fost şantajaţi, prin aplicarea violenţei şi ameninţarea cu moartea, de către un grup de condamnaţi ai penitenciarului - membrii organizaţiei criminale „Makena“.

În cadrul cercetării judecătoreşti procurorii au stabilit că în anii 1999-2010, Moscalciuc condamnat şi deţinut în diferite penitenciare din Republica Moldova, a format organizaţia criminală cu denumirea „Makena“, alcătuită din reuniuni de grupări criminale, una din care îşi desfăşura activitatea infracţională pe teritoriul Penitenciarului Numărul 16 - Pruncul.

Cu scopul de a crea fonduri băneşti pentru susţinerea organizaţiei în instituţiile penitenciare şi pentru atragerea altor membri din rândurile deţinuţilor, membrii reţelei interlope îi şantajau pe alţi condamnaţi ai penitenciarelor. Fiind ameninţaţi cu moartea, aceştia erau impuşi să achite sume impunătoare de bani. Banii erau extorcaţi de la apropiaţii persoanelor condamnate care se aflau în libertate, prin diferite scheme criminale create de către membrii organizaţiei criminale „Makena“ şi tolerate de angajaţii penitenciarelor - actualmente acuzaţi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite