UPDATE Detalii despre percheziţiile făcute de procurori la activiştii Partidului ŞOR: Formaţiunea este finanţată de un grup criminal organizat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul Partidului ŞOR, deputatul fugar, Ilan Şor FOTO EPA/Doru Dumitru
Liderul Partidului ŞOR, deputatul fugar, Ilan Şor FOTO EPA/Doru Dumitru

Procurorii anticorupţie, ofiţerii SIS şi ofiţerii CNA au efectuat percheziţii, joi dimineaţă, în mai multe locaţii în cadrul unui dosar penal deschis pentru finanţarea ilegală a Partidului ŞOR, condus de către deputatul fugar Ilan Şor, vizat în frauda bancară.

Oamenii legii au comunicat Partidul ŞOR este finanţat ilegal de către „un grup criminal organizat”. 

Potrivit probelor administrate pe dosar, s-a constatat că partidul ar fi acceptat conştient bani de provenienţă dubioasă, din partea unei grupări criminale, care erau folosiţi în interes de partid, precum onorarii pentru artişti, salarii pentru membri şi organizarea de proteste. Banii grupului criminal ajungeau în Republica Moldova sub formă de transferuri şi convertiri, inclusiv în criptovalută, iar pentru a camufla originea mijloacelor financiare, erau folosite diverse canale de finanţare precum Dubai, Viena, Monaco.

Astfel, au fost documentate mai multe episoade în care, în primul semestru al anului curent, de către partid ar fi fost efectuate plăţi în sumă de 600.000 de euro, pe când cheltuielile raportate erau de puţin peste 228.000 de lei. Din aceleaşi surse de provenienţă infracţională, ar fi fost achitate salarii lunare membrilor partidului în sumă de 100.000 de euro, iar peste 3,5 milioane de lei ar fi fost folosite pentru transportarea participanţilor la protestele din Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Totodată, cheltuielile declarate de partid în primele şase luni ale anului, în sumă de peste 20 de milioane de lei, depăşesc considerabil suma de 1,7 milioane de lei, indicată ca sursă de finanţare a partidului.

În prezent, pentru fortificarea probatoriului, se efectuează şi alte acţiuni de asigurare a investigării complete, obiective şi sub toate aspectele a faptelor cercetate. 

Partidul ŞOR, condus de deputatul fugar Ilan Şor, a reacţionat la percheziţiile făcute de procurori la activiştii formaţiunii, într-un dosar penal deschis pentru finanţarea ilegală a partidului. Partidul ŞOR a calificat acţiunile oamenilor legii ca fiind „un nou episod de răfuială politică cu Partidul ŞOR”.

„După ce, săptămâna trecută, reprezentanţii Partidului „ŞOR” au anunţat că nu se vor supune şantajului venit din partea puterii şi nu vor înceta să apere interesele oamenilor, Preşedinţia a dat indicaţia să fie organizate percheziţii la sediul partidului şi să fie pornite dosare penale pe numele membrilor şi conducerii Partidului „ŞOR”. Este un abuz tot ce se întâmplă astăzi, o încercare de a ne reduce la tăcere, de a renunţa la proteste şi de a ne face să cedăm presiunilor lor. Ei caută să scape de noi, pentru că noi suntem oponenţii lor politici direcţi. Tot ce vedeţi azi este o banală răfuială politică. Nimic nou. Aceleaşi strategii, aceleaşi mârşăvenii”, se spune într-un comunicat emis de Partidul ŞOR.

Partidul ŞOR susţine că PAS „este în agonie, mai ales după ce au văzut rezultatele sondajelor din ultima vreme, care arată că şi-au pierdut jumătate de electorat”.

„Ei văd că PAS scade în sondaje, iar Partidul „ŞOR” creşte. Şi asta îi face să înnebunească. Iată cum arată justiţia independentă din ţara noastră şi vremurile bune promise de PAS. Toate aceste fapte nu vor rămâne nepedepsite, iar istoria recentă a Republicii Moldova arată că toţi cei care au pornit dosare politice la comandă au ajuns la puşcărie”, se mai spune în comunicat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite