UPDATE Acordul de Asociere al Republicii Moldova cu UE va intra în vigoare imediat după semnare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Simbol
FOTO Simbol

Parlamentul European a adoptat, cu 437 de voturi pentru şi 49 împotrivă, Rezoluţia privind presiunile exercitate de Rusia asupra ţărilor din Parteneriatul Estic, a anunţat eurodeputatul român Monica Macovei.

Prin respectiva rezoluţie, Parlamentul European a aprobat intrarea în vigoare provizorie a Acordului de Asociere şi de liber schimb a UE cu Republica Moldova imediat după ce acesta va fi semnat.

De asemenea, Monica Macovei precizează că Rezoluţia prevede dreptul Republicii Moldova de a solicita intrarea în Uniunea Europeană.

Europarlamentarul din partea PDL a cerut Comisiei Europene să mărească finanţarea pentru Republica Moldova.

Toate aceste amendamente sunt prevăzute şi pentru Georgia, întrucât se preconizează semnarea la aceeaşi dată a acordurilor de asociere cu UE. “Suntem într-un moment de criză politică şi răspunsul trebuie să fie un răspuns de criză, iar singurul mod de a proteja Republica Moldova este de a o aduce în Uniunea Europeană. Rezoluţia de astăzi este un mare pas în această direcţie”, a declarat Monica Macovei.

Tot un amendament iniţiat de Monica Macovei, susţinut de Grupul PPE şi adoptat în plenul PE, afirmă ilegalitatea referendumului din Unitatea Autonomă Găgăuzia.

PLDM salută votul din Parlamentul European

„Astăzi este o zi de bucurie naţională. Parlamentul European a recunoscut dreptul Republicii Moldova de a solicita calitatea de membru al Uniunii Europene. Prin urmare, angajamentul PLDM ca Moldova să obţină statutul de ţară candidat la aderare în UE devine realitate“, se spune într-o declaraţie a Partidului Liberal-Democrat.

PLDM exprimă recunoştinţă parlamentarilor europeni, grupului PPE în Parlamentul European şi, în mod special, eurodeputaţilor Elmar Brok şi Monica Macovei pentru pledoariile lor în favoarea ţării noastre. De asemenea, salutăm decizia forului european privind intrarea în vigoare provizorie a Acordului de Asociere şi de comerţ cu Republica Moldova, imediat ce acestea vor fi semnate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite