Un grup de companii au prejudiciat sistemul financiar-bancar cu peste 15 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suspecţii riscă ani grei de puşcărie FOTO Adevărul
Suspecţii riscă ani grei de puşcărie FOTO Adevărul

Un grup de companii din Moldova au prejudiciat sistemul financiar-bancar cu peste 15 milioane de euro, iar o instituţie de învăţământ privată a evitat să contabilizeze încasări de peste patru milioane de lei.

În primul caz figurează cinci companii din Republica Moldova care, prin intermediul unor companii off-shore au obţinut prin escrocherie credite în valoare de 5,2 milioane de euro şi 164 milioane de lei pe care băncile nu le-a putut recupera din cauza gajurilor supraevaluate. În cadrul acestei scheme poliţia suspectă de complicitate angajaţi ai băncilor vizate. La domiciliul acestora şi la sediile firmelor implicate în schema frauduloasă au avut loc percheziţii.

Bănuiţii în comiterea acestor infracţiuni sunt cercetaţi în baza articolului 190, alineatul 5 „Escrocheria”, din Codul Penal şi riscă de la 8 la 15 ani de puşcărie. De asemenea, a fost deschis un dosar pe unii angajaţi ai băncilor în baza articolelor 238 „Dobândirea creditului prin înşelăciune” şi 239 „Încălcarea regulelor de creditare”.

În cel de-al doilea caz, la un colegiu din capitală administraţia nu a contabilizat intrări de peste 4 milioane de lei, prejudiciul minim adus bugetului statului a fost estimat la 900.000 de lei. Instituţia dată nu a inclus în contabilitate banii achitaţi de studenţi pentru studii. În urma percheziţiilor efectuate de poliţie au fost ridicate registrele contabilităţii duble. Persoanele bănuite îşi recunosc vina şi colaborează cu poliţia.

Bănuiţii pe acest caz sunt cercetaţi în baza articolului 191, alineatul 5, „Delapidarea averii străine” al Codului Penal şi riscă închisoare între 8 şi 15 ani. Ambele cazuri sunt investigate de Direcţia investigare fraude a Departamentului Poliţie.


 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite