Un executor judecătoresc şi un om de afaceri, reţinuţi pentru deposedarea ilegală de terenuri ce aparţin Primăriei Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ofiţer CNA Foto arhivă
Ofiţer CNA Foto arhivă

Primăria Chişinău ar fi fost deposedată ilegal de mai multe terenuri de către membrii unui grup criminal, format din avocaţi, executori judecătoreşti, oameni de afaceri şi reprezentanţii unei asociaţii obşteşti. Ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie, în comun cu Serviciul de Informaţii şi Securitate, au reţinut două persoane care ar fi participat la însuşirea prin escrocherie a bunurilor municipalităţii, prin organizarea unor licitaţii fictive.

Schema de înstrăinare a unor loturi din capitală a început în anul 2013, când o asociaţie obştească din Chişinău ar fi încercat să intre în posesia unor terenuri în mod fraudulos. 

În complicitate cu mai multe persoane, reprezentanţii acestei societăţi ar fi identificat mai multe adrese din Chişinău, ar fi format cu ajutorul inginerilor cadastrali bunurile imobile, iar ulterior ar fi mimat organizarea unor licitaţii publice. În anul 2014, au fost organizate mai multe licitaţii fictive de executorul judecătoresc, iar membrii grupului au devenit beneficiari efectivi ai 9 loturi, iar ulterior în 2015 a fost organizată o altă licitaţie fictivă, prin care municipalitatea a fost deposedată de alte 20 de loturi. 

În cadrul urmăririi penale au fost administrate probe care confirmă că licitaţiile organizate au avut un caracter fictiv, iar prejudiciul cauzat autorităţilor publice locale, ca rezultat al înstrăinării a 9 terenuri depăşeşte 12 milioane de lei. 

Întregul proces de deposedare şi legalizare a bunurilor ar fi fost asigurat de persoane fizice şi juridice interpuse care, având rolul de complice şi servind interesele grupului criminal organizat, au avut ca scop dobândirea ilegală de la Primăria mun. Chişinău a proprietăţii publice, cu ulterioara vânzare a terenurilor. În prezent, executorul judecătoresc şi omul de afaceri, dar şi alţi complici de-ai lor, sunt cercetaţi în cadrul mai multor dosare pentru abuz de serviciu, escrocherie, fals de acte, spălare de bani. În urma percheziţiilor, operate astăzi, două persoane au fost reţinute pentru 72 de ore.

Amintim că, în anul 2017, CNA şi procurorii anticorupţie au reţinut trei membri care făceau parte din acest grup organizat. Atunci, aceştia au fost învinuiţi că ar fi însuşit, în baza unor hotărâri judecătoreşti, obţinute prin fraudă, 20 de terenuri ce aparţin Primăriei municipiului Chişinău. 

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite