UE trimite în mai o misiune civilă în Republica Moldova, în contextul atacurilor hibride din partea Kremlinului

0
Publicat:

Uniunea Europeană intenționează să trimită luna viitoare o misiune de sprijin în Republica Moldova, având scopul de a contracara ,,activităţile destabilizatoare” ale Kremlinului, potrivit Euobserver.com.

UE va lansa luna viitoare o misiune de sprijin în R. Moldova. FOTO:Arhivă
UE va lansa luna viitoare o misiune de sprijin în R. Moldova. FOTO:Arhivă

Potrivit sursei menționate, care citează o notă internă a Uniunii Europene, misiunea va avea mai multe scopuri, între care ,,îmbunătăţirea rezilienţei sectorului de securitate al Republicii Moldova în domeniul gestionării crizelor, precum şi consolidarea rezilienţei la ameninţările hibride, inclusiv la nivelul spaţiului cibernetic şi contracararea manipulării şi interferenţei informaţionale străine”. 

Atât mărimea, cât și bugetul misiunii nu au fost stabilite, deocamdată, dar un lucru este cert. Personalul său va avea ,,expertiză specifică” în contracararea spionajului străin, dar şi acces la tehnologie de ultimă generaţie.

Proiectul a fost înaintat după ,,activităţi destabilizatoare ale actorilor externi”, referindu-se la acuzaţiile anterioare ale Republicii Moldova, Ucrainei, UE şi SUA, potrivit cărora reprezentanții Kremlinului încearcă să organizeze o lovitură de stat contra Executivului prooccidental de la Chișinău. 

Între timp, autorităţile din țara vecină au arestat şapte presupuşi sabotori şi au interzis accesul în țară a sute de cetăţeni străini.

În continuare, situaţia internă este tensionată din cauza nemulţumirilor populației cu privire la criza economică. La fel, aceasta s-a pomenit cu un val mare de refugiaţi în urma declanșării războiului în Ucraina, în 2022.

Mai mult, Bruxelles manifestă temeri privind o creştere a ameninţărilor hibride şi de manipulare informaţională în primăvăra acestui an în Republica Moldova, în contextul în care statul va găzdui în data de 1 iunie summitul Comunităţii Politice Europene, un forum interguvernamental lansat în 2022 de Franţa.

UE cumpără și echipamente militare pentru țară

Tot din motive de securitate, țările membre ale Uniunii Europene cumpără echipamente militare neletale, inclusiv un sistem de radar mobil cu rază lungă de acţiune. Achizițiile, de 40 de milioane de euro, pentru țara vecină au fost anunțate, după ce rachetele rusești au survolat ilegal spațiul aerian al ei. 

În ultimii doi ani, UE a investit 47 de milioane de euro în modernizarea armatei Republicii Moldova, mai relatează sursa menționată.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite