Ucraina nu a renunţat la ideea de a construi şase hidrocentrale pe Nistru. Munteanu: Nu este exclus să se ajungă la un litigiu în arbitrajul internaţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi Ucraina a acceptat să discute cu Chişinăul în privinţa situaţiei râului Nistru, nu a renunţat la ideea de a construi şase hidrocentrale pe fluviu, fapt care ar conduce la o catastrofă ecologică pentru Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de către ministrul moldovean al mediului, Valeriu Munteanu, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1, transmite IPN.

„Dacă e să mă exprim diplomatic, am făcut un mare pas înainte. Dacă până nu demult exista doar un monolog din partea Chişinăului în privinţa fluviului Nistru, după vizita premierul Pavel Filip la Kiev, a fost pus începutul unui dialog bilateral. Am văzut din partea premierului ucrainean o deschidere privind tratativele în privinţa fluviului Nistru”, a menţionat Munteanu.

Ministrul Mediului a mai declarat că nu este exclus ca să se ajungă la un litigiu în arbitrajul internaţional, însă aceasta ar dura prea mult timp şi ar fi convenabil doar ucrainenilor.

„Eu militez pentru dialog. Vom insista a supra semnării unui document, care să fie monitorizat de către o comisie din partea Uniunii Europene”, a adăugat acesta.

Directorul Asociaţiei Internaţionale „Eco-Tiras”, Ilia Trombiţkia, declarat că există puţine şanse ca autorităţile de la Chişinău să ajungă la un consens cu cele de la Kiev în privinţa fluviului Nistru. 

„Ucraina nu a ratificat un acord internaţional semnat în 2012 la Roma. Unica şansă eu o văd în presiunea pe care ar exercita-o organizaţiile internaţionale. Noi am scris demersuri la adresa a mai multor organizaţii internaţionale. Deja ştim că BERD nu va susţine proiectul Ucrainei cu hidrocentralele pe Nistru”, a punctat Trombiţki.  

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite