Turul doi al alegerilor din Bălţi a fost suspendat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
alegeri moldova

Comisia Electorală Centrală a constatat imposibilitatea de a desfăşura turul doi al alegerilor locale noi în municipiul Bălţi. Aceasta după ce CEC a luat act de hotărârea Judecătoriei Bălţi şi decizia Curţii de Apel Bălţi cu privire la anularea înregistrării concurentului electoral Marina Tauber, desemnat de Partidul Politic Şor la funcţia de primar în cadrul alegerilor locale noi din municipiul Bălţi, transmite IPN.

Membrii CEC au constatat imposibilitatea desfăşurării celui de-al doilea tur al alegerilor locale noi pentru funcţia de primar cu un singur candidat în circumscripţia electorală municipală Bălţi. Or, legislaţia electorală prevede că turul doi al alegerilor se organizează cu doi candidaţi.

„În lipsa unui scrutin cu doi candidaţi, membrii Comisiei, întruniţi în şedinţă extraordinară, au fost în situaţia de a decide suspendarea desfăşurarea turului doi, până deciziile instanţelor de fond şi apel vor rămâne irevocabile”, precizează CEC într-un comunicat de presă emis în această dimineaţă, 5 decembrie.

Reieşind din decizia adoptată, în această dimineaţă, de Comisie, cele 60 de secţii de votare din circumscripţia electorală municipală Bălţi nr. 2 nu se vor deschide astăzi, iar birourile electorale ale secţiilor de votare respective vor returna, dar nu mai târziu de ora 07.00 a zilei de 5 decembrie, Consiliului electoral al circumscripţiei electorale municipale Bălţi nr. 2 toate documentele şi materialele electorale, inclusiv buletinele de vot.

Procesul privind excluderea Marinei Tauber din cursa electorală de la Bălţi se prelungeşte până săptămâna viitoare. Instanţa de fond a dat câştig de cauză Comisiei Electorale Centrale, care a cerut anularea înregistrării candidatului Partidului „Şor” în cursa electorală.

Judecătoria Bălţi a obligat, Consiliul electoral al circumscripţiei electorale municipale Bălţi, sâmbătă dimineaţă, după un proces ce a durat 24 de ore, să emită hotărârea cu privire la anularea înregistrării candidatului Marina Tauber pentru funcţia de primar de Bălţi.

Hotărârea Judecătoriei Bălţi poate fi atacată la Curtea de Apel Bălţi, timp de o zi. Avocaţii Marinei Tauber deja au anunţat că vor face acest lucru.

Prin urmare, ultimul cuvânt în ceea ce priveşte excluderea Marinei Tauber din alegeri aparţine Curţii de Apel Bălţi.

Sâmbătă dimineaţă, Marina Tauber a ieşit într-un live pe Facebook şi a reiterat că judecătorii sunt intimidaţi şi presaţi să adopte o decizie favorabilă CEC-ului, direct de către preşedintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteaţă, şi şeful SIS, Alexandru Esaulenco.   

Amintim că Judecătoria Bălţi a examinat vineri, 3 decembrie, la solicitarea CEC, chestiunea ce ţine de excluderea Marinei Tauber din cursa electorală pentru turul doi al alegerilor locale noi din Bălţi.

În cadrul unei emisiuni la N4, Marina Tauber a declarat că în spatele deciziei CEC ar sta preşedintele Maia Sandu.

Amintim că expertul politic Dionis Cenuşa a criticat decizia Comisiei Electorale Centrale de a propune excluderea Marinei Tauber din cursa electorală pentru turul doi al alegerilor locale noi din Bălţi.

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova consideră ilegală decizia Comisiei Electorale Centrale de a cere Judecătoriei Bălţi excluderea Marinei Tauber din cursa electorală pentru alegerile locale noi din Bălţi. PSRM „constată cu îngrijorare faptul că regimul Maiei Sandu păşeşte activ pe calea capturării statului după modelul regimului odios al lui Vladimir Plahotniuc.”

Ex-premierul Ion Chicu a condamnat decizia Comisiei Electorale Centrale de a cere Judecătoriei Bălţi excluderea Marinei Tauber din cursa electorală pentru alegerile locale noi din Bălţi. Fostul prim-ministru e de părere că în spatele hotărârii CEC stă preşedintele Maia Sandu.

Comisia Electorală Centrală a votat, miercuri seara, pentru excluderea candidatul Partidului ŞOR pentru funcţia de primar de Bălţi, Marina Tauber, din cursa electorală pentru turul doi al alegerilor locale noi din 5 decembrie, după ce în primul tur a învins categoric, cu aproape 50%.

CEC a constatat nereguli în finanţarea campaniei electorale a candidatului Partidului Şor. Comisia a constatat utilizarea fondurilor nedeclarate în mărime de cel puţin 34.260 de lei.

Potrivit CEC, prin adunarea acestei sume, a cheltuielilor nedeclarate de 34.260 lei, la cheltuielile deja contabilizate şi prezentate la CEC, rezultă o sumă de cel puţin 9.514 delei care depăşeşte plafonul mijloacelor financiare ce pot fi utilizate pentru circumscripţia electorală municipală Bălţi. 

În acest sens, CEC a transmis actele necesare către Judecătoria Bălţi în vederea anulării înregistrării Marinei Tauber în alegerile locale. Instanţa are ultimul cuvânt de spus în această problemă.

Marina Tauber a declarat că membrii CEC, în frunte cu Pavel Postica, „s-au vândut”. Tauber nu recunoaşte decizia CEC şi susţine că este vorba despre o comandă politică.

„A fost un spectacol ieftin. Trebuie să vă fie ruşine”, a adăugat Tauber.

Amintim că miercuri, 1 decembrie, candidata Partidului Şor la funcţia de primar al municipiului Bălţi, Marina Tauber, a declarat că guvernarea vrea să o elimine cu orice preţ din cursa electorală.

Precizăm că Marina Tauber a câştigat detaşat primul tur al alegerilor locale noi din 21 noiembrie din Bălţi, învingându-i cu un scor zdrobitor pe ceilalţi concurenţi electorali. Mai exact, Marina Tauber a acumulat aproximativ 50 la sută din sufragii. Prin urmare, în data de 5 decembrie, va avea loc cel de-al doilea tur de scrutin, în cadrul căruia Marina Tauber va concura cu candidatul independent Nicolae Grigorişin


 

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite