Turismul medical, tot mai popular în rândul străinilor care vin în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serviciile medicale dentare în Republica Moldova sunt de trei ori mai ieftine decât în Occident. FOTO: Alexandru Tarlev
Serviciile medicale dentare în Republica Moldova sunt de trei ori mai ieftine decât în Occident. FOTO: Alexandru Tarlev

Deşi este o ţară săracă, Republica Moldova devine o destinaţie turistică din ce în ce mai importantă pentru cetăţenii din Occident. Aceasta este aleasă, însă, nu pentru turismul conveţional, ci pentru o formă de turism mai puţin obişnuită, apărut relativ recent la noi - turismul medical. Străinii sunt atraşi de serviile medicale de calitate înaltă şi destul de accesibile ca preţ. Cei mai mulţi vin pentru tratamente dentare.

Străinii care vin să-şi trateze dantura în Republica Moldova, aleg unele dintre cele mai bune tratamente existente, accesibile pentru ei, însă considerate scumpe la noi. Astfel aceştia reprezintă interes pentru clinicile private care caută să-şi sporească numărul de clienţi.

Ieftin pentru străini, profitabil pentru noi

În acest context, au apărut câteva companii de turism medical care ajută clinicile să-şi găsească clienţi străini, iar pe ei - să ajungă în Republica Moldova, să-şi aleagă clinica, medicul şi tratamentul pe care şi-l doresc şi să intermedieze comunicarea dintre pacient şi medic.

Mihail Ceropita, directorul primei companii de turism dentar din Republica Moldova, spune că cei cinci ani de când desfăşoară această activitate s-a convins că atât instituţia cu care lucrează, cât şi clienţii acesteia sunt destul de mulţumiţi de avantajele acestei relaţii.

”Suntem primii care am văzut oportunitatea de a dezvolta turismul dentar aici în Republica Moldova. În ce constă acest lucru: noi colaborăm cu o clinică dentară din Chişinău, pe care o promovăm peste hotare prin diferite mijloace, cum ar fi internetul sau agenţii pe care-i avem în diferite ţări, şi îi căutăm totodată clienţi. După ce îi găsim, le oferim consultaţiile necesare şi le facem diferite estimări din punct de vedere al costurilor. Astfel, la această etapă, înainte de a veni în Republica Moldova, persoanele cunosc deja aproximativ cam ce cheltuieli vor avea, ce economii pot face şi pot să decidă dacă le este convenabil sau nu. După aceasta, prin telefon sau internet, îi ajutăm să-şi aleagă şi să-şi procure biletele de călătorie, căutăm perioade în care acestea sunt mai ieftine, îi ajutăm să-şi găsească cazarea de care au nevoie şi le facem rezervare şi aşa mai departe. Aici deja, îi întâmpinăm la aeroport, îi ajutăm să se cazeze, le facem o prezentare a oraşului şi le arătăm locurile în care pot să se relaxeze sau pe care pot să le viziteze în timpul liber. La clinică le asigurăm un traducător în limba pe care şi-o doresc, astfel încât să poată să se înţeleagă fără probleme cu medicul şi cu ceilalţi angajaţi din clinică. Totodată ne ocupăm de toată documentaţia de care au nevoie, pe care de asemenea o traducem în limba lor. Din punct de vedere lingvistic acoperim toată Europa, avem traducători pentru toate limbile de circulaţie europeană. În final, după ce-şi încheie tratamentul, pacienţii primesc şi un certificat de garanţie al lucrărilor medicale. După cum vedeţi, implicarea lor în procesul de organizare este minimă, iar pe durata şederii lor în Republica Moldova le acordăm asistenţă practic non-stop”, explică Mihail Ceropita.

turism medical republica moldova

Preţul şi calitatea serviciilor îi atrag şi pe cei de peste ocean

Mihail Ceropita spune că la serviciile medicale dentare din Republica Moldova apelează cetăţeni din Europa, dar şi de pe alte continente. „Cei mai mulţi vin din Italia, Franţa şi Spania, însă avem pacienţi şi din Anglia, Irlanda, Germania, Norvegia, Suedia, Elveţia şi alte ţări. Practic, ne vin oameni de prin toată Europa. Am avut chiar şi pacienţi din Statele Unite şi Canada”, afirmă directorul companiei.

El a subliniat, totodată, că sunt contactaţi de oameni cu starea materială diferită, deoarece indiferent de tipul de lucrări dentare, le iese oricum mai ieftin. Acest lucru îl confirmă însăşi pacienţii.

„În Italia, preţurile pentru tratamentele dentare sunt foarte mari, de aceea am început să caut pe internet unde în altă parte aş putea să mă tratez. Am găsit oferte în Ungaria, Croaţia şi România, însă am ales Moldova, deoarece am găsit cele mai avantajoase preţuri. Diferenţa faţă de preţurile din Italia este în jur de 60-70 %, cu tot cu cheltuielile de transport, cazare şi alte cheltuieli. Deci, vă daţi seama că este o diferenţă importantă. În Italia, probabil, nu mi-aş fi permis niciodată un astfel de tratament precum cel pe care-l fac aici. Urmează să-mi înlocuiesc câţiva dinţi cu implanturi dentare şi să-mi fac şi protezare. Trebuie să recunosc că la început am fost sceptic în legătură cu venirea mea încoace, doarece e prima dată când mă aflu aici, însă după ce am verificat mai bine şi am văzut că persoanele care spuneau pe net că sunt mulţumite sunt reale, i-am contactat şi am fost satisfăcută de asistenţa lor. Mi-au explicat foarte clar în ce constau serviciile lor şi mi-au oferit şi garanţie, astfel am acceptat. Sunt mulţumită de felul în care am fost tratată până acum: m-au întâmpinat la aeroport, m-au ajutat cu cazarea, vorbesc limba mea, aici este curat, toţi poartă bahile, medicii sunt practic toţi tineri şi profesionişti, mi-au răspuns clar la toate întrebările, este bine”, spune Gabriella Tassi din Roma, Italia.                       

turism medical republica moldova

Tratament şi odihnă la un preţ de trei ori mai mic

Pe lângă faptul că totul este cu 70 la sută mai ieftin, alt italian, Giancarlo Carboni, spune că este satisfăcut şi de faptul că economiseşte şi timp. „În Italia, stomatologul lucrează aparte, tehnicianul dentar lucrează aparte, chirugul lucrează aparte. Aici e totul într-un singur loc şi toţi comunică între ei. Nu sunt prima dată aici şi e bine că au început să folosească aţă care se reabsoarbe, astfel nu mai este nevoie să vii să ţi le scoată chirurgul”, notează el.

Saleh Salah din Franţa spune că dacă s-ar fi tratat în ţara sa, ar fi cheltuit o groază de bani. Cu aceeaşi sumă, însă, în Moldova, pe lângă tratament, reuşeşte să mai viziteze ţara noastră. „Aici este mult mai ieftin decât în Franţa. Eu fac o economie de 30-35 la sută cu toate cheltuielile pentru tratament, transport, cazare, mâncare şi şederea mea aici”, a afirmat francezul.

Mihail Ceropita spune că turismul dentar s-ar putea dezvolta mult mai bine în Republica Moldova dacă ar exista mai multe curse aeriene directe între ţara noastră şi ţările din vestul Europei. Acest lucru ar influenţa preţul biletelor şi durata călătoriilor celor care vin aici, fapt notat şi de străinii intervievaţi.

turism medical republica moldova
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite