Trei sisteme de irigare de pe râul Prut vor fi reabilitate din bani americani până la mijlocul anului 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sisteme de irigare vechi FOTO: Adevărul
Sisteme de irigare vechi FOTO: Adevărul

Reabilitarea sistemelor de irigare Blindeşti din raionul Ungheni, Grozeşti din raionul Nisporeni şi Leova Sud din raionul Leova va costa circa 23 de milioane de dolari. Contractul a fost semnat de Fondul Provocările Mileniului Moldova şi compania franceză SADE. Banii vor fi alocaţi din fondurile Programului Compact al Guvernului SUA.

De sistemele reabilitate vor beneficia peste 1.300 de producători agricoli. Reconstrucţia şi modernizarea sistemelor de irigare Blindeşti, Grozeşti şi Leova Sud va permite irigarea a peste 2.667 de hectare de teren agricol, iar datorită posibilităţilor tehnice, fermierii îşi vor putea ulterior extinde suprafaţa irigată cu încă 1.300 de hectare.

Lucrările de reabilitare a celor trei sisteme de irigare situate pe râul Prut vor fi efectuate în următoarele 18 luni şi vor include înlocuirea echipamentului electromecanic cu echipament modern, dotarea cu echipamente electronice de control al regimului de lucru al pompelor, substituirea reţelei de distribuţie a apei cu ţevi din polietilenă de densitate înaltă, înlocuirea hidranţilor, reconstrucţia clădirilor staţiilor de pompare, instalarea contoarelor mobile pentru determinarea volumului de apă consumat.

Per total vor fi instalaţi circa 104 mii de metri de ţevi şi vor fi reconstruite şapte staţii de pompare, dotate cu 31 de pompe performante.

Modernizarea sistemelor de irigare va permite producătorilor agricoli să optimizeze costurile de operare şi întreţinere a acestora, să utilizeze apa pentru irigaţii în funcţie de necesitate, să reducă pierderile de apă din reţea datorită ţevilor din polietilenă.

Actualmente, doar sistemul de irigare Grozeşti funcţionează parţial, iar sistemele de irigare Blindeşti, şi Leova Sud sunt distruse. Sistemele, construite în anii ‘70 ai secolului trecut, nu au mai fost reabilitate.

Până în prezent FPM Moldova a semnat contracte pentru reabilitare a 6 sisteme de pe rîul Nistru: Criuleni, Lopatna, Jora de Jos, Puhăceni, Roşcani şi Coşniţa în valoare totală de 43 de milioane de dolari.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite