Trei poliţişti din Străşeni vor sta la închisoare pentru încercarea de a lua o mită de 2.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii vor sta după gratii timp de trei şi şase ani FOTO:Adevărul
Poliţiştii vor sta după gratii timp de trei şi şase ani FOTO:Adevărul

La insistenţa procurorilor, trei poliţişti din Străşeni, învinuiţi de corupere pasivă şi depăşirea atribuţiilor de serviciu, au fost condamnaţi recent la pedepse reale cu închisoare, după ce, în anul 2012, judecătoria raională îi achitase din lipsa faptei infracţiunii.

Procurorii au considerat achitarea inculpaţilor ca fiind nefondată şi au contestat sentinţa, solicitînd condamnarea la pedepse privative de libertate pentru cei trei poliţişti.

Potrivit Direcţiei judiciare a Procuraturii Generale, în cadrul urmăririi penale, procurorii au constatat că, în dimineaţa zilei de 6 ianuarie 2012, inculpaţii, care activau în cadrul Comisariatului de Poliţie Străşeni, au descoperit în casa unui bărbat din satul Roşcana, patru arme de foc şi muniţii deţinute ilegal. Peste câteva zile, poliţiştii i-au spus bărbatului că, în schimbul a 2.000 de euro, aceştia ar putea muşamaliza cazul deţinerii ilegale a armelor şi muniţiilor.

Comportamentul poliţiştilor a fost, însă, denunţat de către bărbat la Procuratura Anticorupţie, care a demarat investigaţii pe acest caz. Astfel, pe 13 ianuarie, când declarantul fusese citat la sediul Comisariatului raional de Poliţie, procurorii şi ofiţerii anticorupţie i-au oferit tehnică specială pentru a înregistra preluarea banilor. Pentru a se convinge că bărbatul nu are asupra sa tehnică de înregistrare audio-video, inculpaţii l-au percheziţionat ilegal, l-au dezbrăcat şi insultat.

După punerea persoanelor sub învinuire, Procuratura Anticorupţie a înaintat un demers pe numele ministrului de Interne privind suspendarea provizorie din funcţie a celor trei, însă solicitării procurorilor nu i s-a dat curs.

Recent, prin decizia Colegiului penal al Curţii de Apel Chişinău, apelul procurorului a fost admis, iar poliţiştii au fost recunoscuţi vinovaţi şi condamnaţi. Doi dintre aceştia au primit cîte şase ani de închisoare, amenzi a câte 20.000 de lei şi privaţi de dreptul de a activa în organele Ministerului de Interne timp de patru ani, iar colegul lor s-a ales cu trei ani închisoare, cu privarea de dreptul de a activa în MAI timp de trei ani.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite