Trei luni pană la recensământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei luni au mai rămas până la recensământul populaţiei Republicii Moldova. Până acum, prin concurs, au fost identificaţi 9.000 de recenzori şi alte persoane responsabile pentru realizarea recensământului. De asemenea, a fost definitivată cartografierea, a comunicat directorul general al Biroului Naţional de Statistică, Lucia Spoială.

Până în aprilie, urmează să fie definitivat conceptul IT pentru prelucrarea bazei de date la recensământ, anunţă IPN. De asemenea, urmează să fie aprobat draftul de chestionare şi formularele pentru recensământ.

Recensământul va dura 14 zile. Categoriile de populaţie supuse recensământului vor fi persoanele cu reşedinţă obişnuită în Republica Moldova; persoanele temporar absente, aflate la muncă şi la studii peste hotare; personalul misiunilor diplomatice şi al oficiilor consulare ale Republicii Moldova; persoanele cu reşedinţă temporară în Republica Moldova.

Lucia Spoială susţine că, în cazul în care unul sau mai mulţi membri ai gospodăriei casnice lipsesc, recenzorul va completa documentaţia de recensământ în baza informaţiilor furnizate de ceilalţi membri maturi ai gospodăriei, dacă ei pot răspunde la întrebările din chestionar. Însă, dacă persoana este plecată şi nimeni nu poate confirma acest lucru, atunci prin conlucrare cu Administraţia Publică Locală, se vor analiza datele Serviciului Vamal pentru a se stabili unde este plecată persoana.

O noutate a acestui recensământ este că se vor înregistra şi informaţiile referitor la locuinţe, indiferent de forma de proprietate a lor, pe teritoriul Republicii Moldova. Primele date preliminare ale chestionarului vor fi publicate în octombrie-noiembrie 2014, iar datele generale vor fi făcute publice în 2015.

Estimativ, pentru organizarea recensământului se vor cheltui circa 90 de milioane de lei.  46% din sumă a fost alocată de către Guvernul Republicii Moldova. Cealaltă parte este din surse externe.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite