Tot mai mulţi moldoveni îşi abandonează în stradă animalele de companie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Facebook/Plimbariblanosi.ro
FOTO Facebook/Plimbariblanosi.ro

Tot mai mulţi oameni îşi maltratează şi îşi abandonează în stradă animalele de companie. Animalele de rasă nu sunt o excepţie. În cadrul unei conferinţe de presă la IPN, Irina Marcu, membră a grupului de iniţiativă pentru crearea Partidului pentru Drepturile Animalelor şi gestionară a unui adăpost pentru animale abandonate, susţine că dacă animalele ar fi sterilizate, nu s-ar înmulţi necontrolat.

La adăpost au ajuns câni în stare critică, care au stat legaţi fără apă şi hrană, dar şi câini otrăviţi sau bătuţi, a spus Irina Marcu. Şi tendinţele influenţează deciziile oamenilor de a-şi abandona animalele. „Dacă sunt la modă Husky, atunci Ciobăneştii germani sunt abandonaţi. 

De obicei, animalele ajung la noi deoarece mai întâi femelele sunt folosite pentru înmulţire, iar apoi sunt abandonate. Omul nu înţelege că, dacă adopţi un câine, îl adopţi pe 15 ani înainte şi trebuie să ai grijă de el”, a spus Irina Marcu.

La centrul de adăpost pe care îl gestionează Irina Marcu sunt 350 de câini şi pisici. Oamenii de la noi nu prea sunt interesaţi să facă voluntariat, spune femeia. Mai mult se implică străinii.

Grupul de iniţiativă pentru crearea Partidului pentru Drepturile Animalelor îşi propune să lupte pentru protecţia naturii şi pentru respectarea drepturilor. Avocatul Ion Dron, membru al grupului de iniţiativă, a declarat că „problema drepturilor animalelor nu este o bătaie de cap, precum cred autorităţile, dar este o problemă socială”.

Grupul de iniţiativă a adoptat şi un manifest în care se spune că, „după eliberarea sclavilor şi egalarea femeilor în drepturi, următorul pas ar trebui să fie tratarea drepturilor animalelor cu seriozitate”. Ideile expuse în manifest vor fi detaliate în programul Partidului pentru Drepturile Animalelor, care vor şi determina orientarea politică a partidului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite