Tinerii cu care ţara se mândreşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeria Barbas a cucerit juriul cu picturile sale
Valeria Barbas a cucerit juriul cu picturile sale

Au muncit și acum culeg roadele. Șase tineri s-au ales aseară cu premii speciale, oferite pentru performanțe deosebite, în diferite domenii. Toţi spun că tenacitatea şi perseverenţa este cheia succesului și că vor cheltui cele 12.000 de lei pentru mici dorinţe pe care nu au reușit să şi le împlinească până acum.

A devenit deja o tradiţie pentru Ministerul Tineretului şi Sportului să organizeze, în fiecare an, un concurs dedicat în exclusivitate tinerilor talentaţi. La ediţia actuală a curs cu dosare, unele mai pline decât altele de diplome, lucrări şi articole ştiinţifice. Membrii juriului, format din artişti plastici, academicieni, dramaturgi şi scriitori, au ales, într-un final, şase cei mai buni tineri ai anului. Câştigătorii au primit câte 12.000 de lei, pentru următoarele categorii: literatură şi artă, ştiinţă şi tehnică şi activism social. Pentru că au fost mulţi bravi studenţi, comisia de examinare a hotărât să acorde şi alte patru premii speciale, a câte 3.000 de lei fiecare.

Valeria Barbas (27 de ani) este una dintre învingătoarele competiţiei. Deşi are un întreg arsenal de trofee şi menţiuni, spune că a fost surprinsă de premiu. „Am mai depus dosarul acum doi ani, însă n-am trecut. Nu m-am supărat, dimpotrivă, am hotărât să cresc, să lucrez şi să mai încerc", ne-a povestit Valeria, care se declară o „artistă polivalentă". Membră a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din Moldova şi a Uniunii Artiştilor Plastici, tânăra se pricepe la toate: pictează, cântă, compune muzică pentru interpreţi, scrie pentru orchestre simfonice. Iar atunci când îi mai rămâne timp, face cercetări tot în domeniul artei.

Pasiunea lui Alexandru Lazăr, un alt laureat al concursului, este matematica. La doar 26 de ani, este doctor în ştiinţe exacte, lector superior la Universitatea de Stat şi se pregăteşte să devină tătic pentru a doua oară. „Am o dragoste aparte pentru matematică şi tehnologii informaţionale. Din şcoală îmi plăceau problemele pe care le aveam de rezolvat pentru acasă, iar acum, dezlegarea ecuaţiilor a devenit meseria, dar şi pasiunea mea", mărturiseşte savantul, care mai compune şi versuri uneori.

VOLUNTARIATUL,
PASIUNEA IULIANEI

Mai bogat acum cu 12.000 de lei, Alexandru nu va cheltui banii la chef cu băieţii. „Sunt econom din fire, agonisesc pentru familie", punctează tânărul, anterior învingător al concursului Bursa Guvernului.
La cea de-a treia categorie, activism social, cea mai convingătoare a fost Iuliana Mămăligă (22 de ani).

Masterandă la Jurnalism, tânăra spune că face voluntariat de când a înţeles cu ce se mănâncă această ocupaţie. „E o plăcere să fiu mereu implicată în diverse acţiuni, care aduc folos societăţii şi de la care, de cele mai dese ori, nu aştept vreo remunerare", ne explică Iuliana. Prima dată, acum şapte ani, a lucrat voluntar într-o campanie anti-trafic, mergând în toate raioanele republicii pentru a informa oamenii. Fiind apoi studentă la Jurnalism, Iuliana şi-a ales o altă nişă - să scrie despre voluntari. „Ştiu că aş putea să-mi folosesc acest timp câştigând bani, dar acum nu mă gândesc la asta. Îmi este suficient să îmi lărgesc arealul de cunoştinţe şi surse", declară fata, care ştie sigur ce va face cu banii câştigaţi: va merge în câteva călătorii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite