Termometrele cu mercur vor fi scoase din uz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
termometru mercur

De la 1 ianuarie 2021 în Republica Moldova va fi interzisă utilizarea produselor cu conţinut de mercur, inclusiv a termometrelor. În contextul cazului înregistrat recent la o grădiniţă din capitală, unde mai multe termometre cu mercur s-au spart, specialiştii recomandă trecerea treptată la utilizarea termometrelor pe bază de alcool.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, citat de IPN, mercurul este cel mai toxic element non-radioactiv de pe pământ, este un element chimic lichid care se regăseşte în termometre medicale, barometre, amalgame, lămpi etc. Este o substanţă otrăvitoare, care acţionează ca o neurotoxină, distrugând ţesutul nervos şi cel cerebral.

MSMPS menţionează că, deşi conţinutul de mercur în termometre este de 2 g, chiar şi la concentraţii mici între 0,7–42 μg/m3, pot apărea simptome grave asupra sănătăţii. MSMPS planifică pe parcursul anului 2020 să desfăşoare mai multe activităţi pentru informarea cetăţenilor, ca să scape de termometrele cu mercur. De la 1 ianuarie 2021 în Republica Moldova va fi interzis importul, plasarea pe piaţă şi exportul produselor cu conţinut de mercur.

Şase termometre cu mercur s-au spart la o grădiniţă din str. N. Costin din capitală, în după amiaza zilei de miercuri, 7 noiembrie. Un borcan cu termometre a căzut pe podea, iar şase din ele s-au spart. În încăpere nu se aflau la acel moment copii. În situaţii similare persoanele sunt sfătuite să deschidă ferestrele şi să închidă uşile pentru a evita pătrunderea vaporilor în alte încăperi. De urgenţă să apeleze 112. La fel, este necesar să îndepărteze copiii din zona de risc. Nu se recomandă colectarea substanţei prin utilizarea aspiratorului sau a măturii deoarece astfel se măreşte doza de expunere la vapori.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite