Tendinţe separatiste în regiunea Odessa: a fost înfiinţată oficial Rada Populară a Basarabiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Odessa a fost înfiinţată ieri ”Rada Populară a Basarabiei”, o organizaţie pro-rusă, calificată deja de organele de securitate ucrainene ca fiind separatistă. Conform fondatorilor, noua organizaţie reuneşte ”cele şapte comunităţi principale ale Basarabiei: bulgarii, găgăuzii, ruşii, ucrainenii, ţiganii, moldovenii şi polonezii”.

Rada Populară a Basarabiei va fi alcătuită din 21 de membri, câte trei pentru fiecare din comunităţile naţionale amintite mai înainte. Preşedintele Radei Populare a Basarabiei a fost ales Dmitri Zatuliveter (care în acelaşi timp este şi preşedintele Uniunii Transnistrenilor din Ucraina). Deja a fost lansată o pagină de internet a acestui organ(rada-bessarabia.org), al cărui domeniu este înregistrat şi găzduit la Moscova. Stema Radei Populare a Basarabiei este alcătuită dintr-o ancoră şi un ciorchine de struguri, reprezentând ţinutul maritim al Odessei şi viţa de vie din Basarabia, deşi nu este clar dacă organizaţia are în vedere Basarabia de sud din Ucraina sau şi Republica Moldova. Deviza noii organizaţii este ”Voinţă şi muncă”.

Informaţii contradictorii

La reuniunea de la Odessa ar fi participat şi un reprezentant al partidului bulgar ATAKA, de extremă dreapta, Sviatoslav Proinov, prezentat de presa ucraineană drept preşedintele mişcării de tineret a acestui partid. Conform presei bulgare, Proinov nu este membru al partidului ATAKA, iar organizaţia de tineret a acestui partid este condusă de Denisa Gadjeva. Partidul ATAKA a transmis presei de la Sofia un comunicat în care se arată că Sviatoslav Proinov nu reprezintă partidul.

Presa ucraineană anunţă că de la Chişinău au participat la congresul de fondare al Radei Populare Basarabene Mihail Garbuz (preşedintele partidului Patrioţii Moldovei) şi fostul deputat comunist Grigore Petrenco (contactat de Adevărul Moldova, acesta a negat că ar fi participat la congresul de constituire a Radei Populare a Basarabiei de la Odessa). Înainte de organizarea conferinţei, opt reprezentanţi ai Radei Populare a Basarabiei ar fi fost reţinuţi de organele de ordine ucrainene sub acuzaţia de separatism deoarece împărţeau pliante care anunţau acest congres.

Ce vrea Rada Populară a Basarabiei

Conform lui Dmitri Zatuliveter, ”Misiunea noastră este ca Basarabiei să-i fie acordat statut de autonomie naţional-culturală. Suntem patrioţi ai ţinutului nostru şi de noi depinde viitorul nostru. Rada populară este o nouă formă de auto-organizare a basarabenilor”. În rândurile ce urmează redăm traducerea programului şi manifestului lansat de Rada Populară a Basarabiei.

Programul

Rada Populară a Basarabiei este creată ca o organizaţie independent şi capabilă, care reuneşte cetăţenii care nu sunt indiferenţi din regiunea Dunării, cărora le pasă de dezvoltarea socio-economică, etno-culturală, educaţională şi politică a regiunii. Rapa Populară funcţionează după principiul autoorganizării, autofinansării şi are staut de asociaţie obştească. În Rada Populară vor fi reprezentaţi cu drepturi egale asociaţiile cultural-naţionale ale ucrainenilor, ruşilor, bulgarilor, găgăuzilor, ţiganilor, moldovenilor, polonezilor şi alţii, dar şi comunităţile teritoriale, formaţiunile de cazaci şi asociaţiile oşteşti, care susţin scopurile şi obiectivele Radei.

Acţionând în baza legislaţiei şi Constituţiei Ucrainei, Rada Populară a Basarabiei vine cu iniţiative privind dezvoltarea în regiune a limbilor naţionale, educaţiei, culturii şi identităţii. Priorităţile acestei Radei este lupta pentru ridicarea nivelului de viaţă, stabilitatea socială şi prosperitatea economică a Basarabiei. Un scop strategic este asigurarea reprezentativităţii tuturor comunităţilor naţionale în organele de conducere a regiunii Odesa. Formaţiunea examinează perspectiva de creare a unui cluster naţional-cultural cu un staut teritorial special. Rada pledează pentru respectarea severă a Constituţiei Ucrainei. Rada susţine integritatea teritorială şi statul de ţară non-aliată. În cazul aderării Ucrainei la NATO, Rada îşi rezervă dreptul la autodeterminare a Basarabiei.

Rada Populară a Basarabiei planifică realizarea unei analize a situaţiei cu scopul de a dezvolta programe regionale pentru a fi introduse pe agenda autorităţilor de toate nivelurile. Rada va proteja drepturile şi libertăţile locuitorilor Basarabiei, indiferent naţionalitate şi religie. Partenerul proiectului este „Centrul european de comunicare”, Bulgaria.

Manifestul Radei Populare a Basarabiei

Noi locuitorii neindiferenţi din regiunea Dunării, interesaţi în dezvoltarea socio-economică, etnică, culturală, educaţională şi politică a regiunii, declarăm crearea unei noi asociaţii obşteşti – Rada Populară a Basarabiei. Activând în baza Constituţiei actuale şi a legii ucrainene, Rada Populară a Basarabiei vine cu iniţiativa de a dezvolta multidirecţional regiunea, a limbilor naţionale, educaţiei, culturii şi identităţii. Rada Populară a Basarabiei va deveni o platformă pentru uniunea comunităţilor naţionale, intensificarea dialogului între acestea, dar şi pentru întărirea păcii şi înţelegerii în regiune.

Analiza situaţiei regionale demonstrează că Basarabia suferă din cauza crizei social-economice, şomajului şi din cauza distrugerii infrastructurii sovietice. Regiunea este lipsită de sprijin şi suprabvieţuieşte la limită. Industria şi porturile practic nu mai funcţionează. Sectorul agrar este în depresie, este distrusă şi industria de prelucrare. Speranţa că schimbarea puterii la Kiev va aduce la o schimbare spre bine s-a adeverit a fi o iluzie. Tinerii şi muncitorii pleacă din Basarabia. Sunt nişte semnale serioase care ne fac să ne gândim la viitorul nostru, dar şi să acţionăm. Rada Populară va crea iniţiative legislative pe care le va înainta organelor legislative din Odesa.

Noi suntem patrioţii regiunii noastre şi de noi depinde viitorul nostru. Rada Supremă este o formă nouă de autoorganizare a basarabenilor. Vocea noastră va fi auzită de toţi. Acţiunile noastre vor fi apreciate de oameni şi istorici. Fiecare zi a Radei Populare a Basarabiei va fi o zi a luptei şi deciziilor.

Manifestul prezent aprobă Progama de dezvoltare a Radei Populare a Basarabiei, care determină structura, regulamentul şi procedurile de luare a deciziilor.

Trăiască prospera regiune a Basarabiei!

Trăiască Rada Populară!

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite