Moldova a plătit peste 12,8 milioane de euro pentru dosarele pierdute la CEDO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Republica Moldova a pierdut peste 200 de dosare la CEDO
Republica Moldova a pierdut peste 200 de dosare la CEDO

Experţii Centrului de Resurse Juridice din Moldova au estimat că pentru dosarele din perioada 1997-2012 Guvernul de la Chişinău a achitat despăgubiri pentru prejudiciul cauzat de peste 12,8 milioane de euro.

Republica Moldova a fost condamnată până acum de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului de 225 de ori. După numărul de cereri depuse anual, ţara noastră se află în topul statelor reclamate la Strasbourg, cu circa 1.000 de cereri.

Autorii studiului „Executarea hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului, 1997-2012“, lansat astăzi, susţin că nu există probleme atunci când este nevoie de redeschiderea procedurilor naţionale sau de amendarea legislaţiei. Deficienţe apar însă la aplicarea prevederilor legale adoptate în acest sens.

Bunăoară, jurista Nadejda Hriptievschi a specificat că cele mai mari probleme ţin de cazurile de tortură. Potrivit acesteia, niciun poliţist care a maltratat nu a fost pedepsit cu închisoare. „Moldova continuă să fie condamnată la CEDO pe cauze de tortură deoarece judecătorii aplică pedepse prea blânde în aceste cazuri“, sugerează experţii. Totodată, Nadejda Hriptievschi a adăugat că este aproape inexistent controlul parlamentar asupra legilor adoptate.

Realizarea studiului a fost posibilă graţie granturilor oferite de Programul pentru drepturile omului şi bună guvernare al Fundaţiei pentru o Societate Deschisă şi Departamentul de Stat al Statelor Unite.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite