Femeie de afaceri, arestată de oamenii legii ca în vremurile de tristă faimă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sofia Miron a fost arestată pentru zece zile. Foto: Captură video
Sofia Miron a fost arestată pentru zece zile. Foto: Captură video

O femeie de afaceri a fost băgată după gratii pentru nişte datorii faţă de foşti parteneri, chiar dacă asta contravine prevederilor CEDO. Deşi poliţia a pornit un dosar penal, juriştii spun că, de fapt, este un litigiu civil.

Sofia Miron (55 de ani) a fost arestată ieri pentru zece zile pentru datorii de circa 90.000 de euro. Femeia şi-a lansat business-ul acum şapte ani - SRL Omis, o firmă importatoare de conserve - singurul dealer al unei companii poloneze. După ce întreprinderea a ajuns în stare de faliment, a fondat împreună cu familia o firmă nouă - Patilux, care a preluat tranzacţiile cu partenerii polonezi. Câţiva ani în urmă noua companie a trecut în administrarea contabilei Svetlana Climov, care i-a fost alături dintotdeauna. Acum un an, Sofia Miron a împrumutat de la partenera sa 90.000 de euro, pe care s-a angajat să-i întoarcă pe parcursul acestui an. Între timp, din cauza mai multor contradicţii şi pentru că fondatorii nu mai aveau acces la documentele firmei, în octombrie 2012, Sofia Miron a decis să renunţe la parteneriat.

Au dat buzna în apartament

Potrivit femeii, decizia a fost urmată de ameninţări. „Mi s-a dat de înţeles că voi pierde o afacere deja dezvoltată, dar şi piaţa de desfacere. Am fost avertizată că relaţiile cu partenerii polonezi vor fi preluate de alţii“, susţine Sofia Miron. Nu a trecut mult timp până când s-a trezit cu oamenii legii la uşă.

„Fără citaţie, doi bărbaţi îmbrăcaţi în civil mi-au ordonat să mă îmbrac şi să-i urmez la Comisariatul de Poliţie Botanica. Am aflat că aş fi cercetată într-un dosar penal. Pentru că telefonam panicată unor prieteni, strigau şi mă ameninţau că-mi pun cătuşele pe mâini“, povesteşte ea.

De la spital la puşcărie

Partea cea mai urâtă avea să urmeze. „Pentru o clipă am avut dubii că bărbaţii ar fi poliţişti, aşa că am intrat în apartament şi am tras uşa după mine. Au lovit cu picioarele în uşă până m-au împins în perete şi au intrat în casă, încercând să mă reţină. I-am atenţionat că sunt bolnavă şi sufăr de hipertonie şi de inimă, ei însă nu mă auzeau“, mai spune Sofia Miron.

Poliţiştii au cedat doar după ce femeia se îngălbenise pe faţă şi îşi pierduse graiul, iar vecinii i-au sărit în ajutor pentru a chema ambulanţa. Pentru că medicii nu-i puteau acorda prea mult ajutor la faţa locului, a fost internată la Institutul de Cardiologie din Chişinău. Sofia Miron a fost externată abia peste două săptămâni, doctorii indicându-i un tratament ambulatoriu. De cum a ieşit de pe poarta spitalului s-a îndreptat însă împreună cu avocatul la Poliţie. După ce l-a aşteptat pe şeful adjunct al Secţiei urmărire penală al comisariatului, Victor Sorocean, timp de aproape două ore, femeia abia de a reuşit să afle pentru ce a fost căutată că a şi fost încătuşată pentru 72 de ore. Joi, judecătorul Nicolae Şova de la Judecătoria sectorului Botanica a dispus arestarea acesteia pentru alte zece zile, deşi procurorul Artur Sârcu a cerut ca femeia să fie privată de libertate pentru 30 de zile.

Acuzată de escrocherie

Victor Sorocean, cel care a reţinut-o pe Sofia Miron, a refuzat să discute cu reporterii „Adevărul“, iar comisarul sectorului Botanica, Sergiu Paiu, ne-a dat de înţeles că am „încurcat adresa“. Comisarul adjunct de la Botanica, Valentin Costea, susţine că la Poliţie au fost depuse mai multe plângeri pe numele Sofiei Miron. „Ea şi-a asumat anumite obligaţii faţă de nişte oameni şi i-a indus în eroare. Poliţiştii au mers s-o invite la noi, dar ea a insinuat că ar fi bolnavă“, ne-a spus Valentin Costea. Omul legii neagă faptul că subalternii săi ar fi dat buzna în casa femeii. „Credeţi că acum îs timpurile când putem da buzna? Fiecare îşi dă seama că pentru acţiuni ilegale ar putea ajunge singur la puşcărie“, adaugă el.

„Pare a fi o preluare a afacerii prin acţiuni ilegale. Procesul penal a fost pornit contrar legii, pe marginea unor litigii dintre părţile contractului de împrumut şi persoane care lucrează împreună de zece ani. Este un exemplu care demonstrează că, contrar Convenţiei Europene, în Moldova rişti să faci închisoare pentru că nu reuşeşti să restitui o sumă împrumutată“, susţine avocatul Valeriu Pleşca.

Procurorul Artur Sârcu recunoaşte că nu poţi atrage la răspundere penală un om pentru simplul fapt că nu a restituit o datorie. Afirmă însă că are o explicaţie în cazul Sofiei Miron, deşi precizează că o decizie definitivă pe acest dosar nu a fost încă luată. „Dacă însă se constată că persoana împrumută bani sub un pretext inventat şi nu are intenţia să-i restituie, aceste fapte pot fi calificate drept escrocherie“, susţine Artur Sârcu.

Deşi CEDO mai spune că un om nu poate fi reţinut decât dacă prezintă pericol pentru societate, poliţiştii susţin că au încătuşat femeia pentru că ar avea planuri să se stabilească cu traiul în Canada, fapt contrazis de soţul şi copiii ei.

„Nu poţi aresta un om fără să verifici dacă a restituit sau nu datoria civilă şi care vine direct de la spital la ofiţerul de urmărire penală, îl aştepată pe acesta la uşă, după care este anunţat că este reţinut, deoarece există riscul că se va ascunde de organul de urmărire penală“, mai comentează Valeriu Pleşca.

Fosta parteneră de afaceri a Sofiei Miron a refuzat să stea de vorbă cu noi. „Nu am ce să vă spun“, ne-a tăiat-o din scurt Svetlana Climov.

Pedeapsa maximă pe care o riscă Sofia Miron este de 15 ani de închisoare. 

„Un om nu poate fi închis pentru datorii“

Juriştii susţin că Guvernul ar putea fi condamnat din nou la Înalta Curte de la Strasbourg, în cazul în care oamenii legii nu vor aduce suficiente probe ce ar demonstra vinovăţia femeii pe durata arestului. „Un om nu poate fi închis pentru datoriile pe care nu le poate întoarce. Este adevărat că statul are obligaţia de a curma orice acţiune ilegală a presupuşilor escroci, dar în acelaşi timp este obligat să prezinte probe concludente care ar permite ţinerea unei persoane în arest pentru a evita o condamnare la CEDO“, explică avocatul Veaceslav Ţurcan, preşedintele Comitetului Executiv Internaţional Human Rights Embassy.

Material publicat cu susţinerea Fundaţiei Soros-Moldova în cadrul proiectului operaţional „Îmbunătăţirea respectării dreptului la libertatea şi siguranţa persoanei în Moldova“

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite