Ştefan Gligor, despre anunţul Gazprom privind eventuala sistare a livării gazului: O comunicare dezastruoasă din partea Guvernului cu societatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Gligor FOTO IPN
Ştefan Gligor FOTO IPN

O comunicare dezastruoasă din partea reprezentanţilor Guvernului cu societatea. Astfel califică liderului Partidului Schimbării, Ştefan Gligor, reizbucnirea crizei energetice, după ce Gazprom a ameninţat Republica Moldova cu sistarea livrării gazului, notează IPN.

Gligor se arată indignat că Executivul a ignorat prevederea din contract, potrivit căreia Chişinăul se angajează să-şi achite datoriile pentru luna octombrie şi avansul pentru luna noiembrie. De cealaltă parte, reprezentanţii guvernării dau asigurări că Republica Moldova nu va rămâne fără gaze naturale

Liderul Partidului Schimbării spune că o prevedere stipulată expres în contractul de achiziţie cu Gazprom nu ar trebui să ia guvernarea prin surprindere. Ştefan Gligor se arată nemulţumit că aspecte care vizează securitatea energetică a Republicii Moldova sunt lăsate pe ultima sută de metri, în condiţiile în care alocarea banilor ar fi trebuit să se facă încă în perioada stării de urgenţă de către Comisia pentru Situaţii Excepţionale.

„Termenul din contract, care este în continuare secretizat, spune că pe data de 20 a fiecărei luni trebuie făcută plata. Prin punctul 8 al protocolului, semnat de către vicepremierul Andrei Spînu, Republica Moldova şi-a asumat responsabilitatea de a lua o decizie privind alocarea unor resurse financiare pentru achitarea diferenţei dintre preţul de achiziţie şi tarif pentru lunile octombrie şi noiembrie. A fost o obligaţie semnată expres de reprezentantul Guvernului. Deci, nu trebuia să fie o surpriză pentru noi, faptul că s-a aşteptat până în ultima secundă, este regretabil. Vorbim despre o comunicare dezastruoasă a unor exponenţi ai Guvernului cu societatea”, a spus Ştefan Gligor, în cadrul emisiunii „Freedom” de la TV8.

De cealaltă parte, guvernarea dă asigurări că cetăţenii Republicii Moldova nu vor rămâne fără gaze naturale şi pasează responsabilitatea către Moldovagaz, care nu ar fi anunţat la timp despre prezenţa datoriilor.

„Avem negocieri cu un partener inegal. Sunt negocieri complicate şi este un proces greu de gestionat, dar se depun toate eforturile pentru a evita un colaps total. Oamenii nu vor ajunge să rămână fără gaze, fără încălzire sau electricitate, oamenii vor fi protejaţi. Nu vreau să calific acest anunţ ca o ameninţare, pentru că negocierile sunt complicate şi nu vreau să alimentez interpretări. Trebuie să ieşim din iarnă, să ne învăţăm lecţia neînvăţată de 30 de ani, să ne asigurăm o independenţă energetică veritabilă, să asigurăm interconectarea la reţeaua europeană de gaze şi electricitate şi să mergem înainte. Moldovagaz n-a aflat ieri că nu este capabilă să-şi onoreze această datorie în termen”, a spus deputatul PAS Dumitru Alaiba.

Moldovagaz a acumulat datorii curente faţă de Gazprom în valoare de peste 74 de milioane de dolari SUA. Datoria s-a acumulat din cauza achiziţionării gazului în luna octombrie la preţ de peste 790 dolari pentru o mie de metri cubi, iar tariful la gaz aplicat pentru luna octombrie nu a acoperit diferenţa. Moldovagaz a primit la data de 22 noiembrie o notificare de plată a datoriei în termen de 48 de ani, în caz contrar, Gazprom ameninţă cu sistarea livrărilor de gaze naturale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite