Ştefan Gligor: „Cine mi-a infectat familia? Foarte simplu - Guvernul Republicii Moldova”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Gligor
Ştefan Gligor

Liderul Partidului Schimbării, Ştefan Gligor, a anunţat duminică, 10 octombrie, că toată familia lui (soţia şi trei copii) a fost infectată cu SARS-CoV-2, deşi cuplul este vaccinat. Politicianul a acuzat Guvernul de iresponsabilitate şi că s-ar face vinovat de faptul că familia dânsului a fost contaminată cu noul coronavirus. Totodată, Gligor a venit cu o serie de recomandări către autorităţi, în contextul unei lupte eficiente cu virusul.

Adevărul publică integral mesajul lui Ştefan Gligor, publicat pe pagina de Facebook.

Familia mea este infectată cu Covid 19.

Teodor 5 ani, Melinda 8 ani, Teodor 10 ani, soţia Margareta şi eu.

Toţi copiii au anumite simptome - febră, tuse acută şi uscată, slăbiciune, diaree. Cel mic a facut febră ultimul. Din toţi trei, Melinda la moment se simte cel mai bine. Cei mai mari au fost testaţi pozitiv, cel mic nu l-am putut covinge să facă testul, dar la sigur e pozitiv.

Margareta are febră, rinoree, dureri de cap, dureri intestinle, dureri musculare, hipersensibilitatea pielii şi a pierdut mirosul. Testată pozitiv.

Eu am facut tuse puternică uscată care a coborât din gât în trahee, febră, piele hipersensibilă şi puls cca 100 de bătăi per minut în stare de repaos. Iniţial testat negativ, acum la sigur pozitiv.

Familia noastră a fost un exemplu de respectare a măsurilor anti-Covid.

Mască purtată corect, dezinfectant în masină, mâinile şi accesoriile dezinfectate de 10-15 ori pe zi, suprafeţele din maşină si casă dezinfectate zilnic, cumparaturile dezinfectate obligatoriu.

Eu sunt vaccinat cu AstraZeneca, Margareta cu Pfizer. Am aşteptat cuminţi rîndul nostru, eu m-am vaccinat cu Astra la policlinica de sector. Margareta a stat 5 ore la coadă ca să ia Pfizerul, conform recomandării medicului.

Aceste reguli simple ne-au permis să ne protejăm familia aproape doi ani. Nu am contractat virusul pînă acum, inceputul lunii octombrie. Si asta cu toate că ambii avem activitate publică si comunicăm fizic zilnic cu oameni necunoscuţi. Am facut partid si campanie electorală, 6 luni de comunicare zilnica, uneori cu zeci şi sute de oameni.

Cu toate acestea, repet, regulile si disciplina ne-au protejat.

Cine mi-a infectat familia?

Foarte simplu - Guvernul Republicii Moldova.

Unul Guvern pierdut în timp, spaţiu, intrigi şi priorităţi.

Virusul l-au adus copiii de la şcoală. Prima a intrat în carantină clasa lui Teodor (30 de copii în clasă), apoi la citeva zile clasa Melindei (38 de copii în clasă).

Cel puţin alte 4 familii din aceste clase, familii cu care comunicăm sunt infectate. Simptome au atât părinţii, cât şi copiii. Nu cunosc, cite din cele aproape 80 de familii sunt infectate, dar cu certitudine cel putin 5, familii, nu persoane! De acum inainte va fi aşa, s-a infectat unul, s-au infectat toţi.

Pe timpul oamenilor NE-buni, anul trecut, clasele erau împărţite în două grupe şi două schimburi. Asta a permis o mai bună aerisire, o distanţă mai mare - un copil în bancă şi moderarea riscurilor.

E simplu, dacă cineva se îmbolnăveşte, in carantină pe online pleacă 15-20 de copii, nicidecum 30-40.

Deşi la început s-au practicat şi studiile în schimburi de o săptămână, jumătate de clasă online, jumătate la şcoală.

Acum şcolile, liceele şi profesorii nu mai doresc să practice acest sistem pentru că acesta duce la dublarea orelor, care NU au fost şi nu sunt plătite!!

Odată cu apariţia versiunii Delta, una mult mai virală, PAS nu prea s-a alertat. De la cuvântul deloc.

1. Ignoranţă stupefiantă cu Summer-festuri a câte 15 mii de oameni grămadă două zile la rând.

2. Transportul public supra-aglomerat in orele de vârf - zilnic, dimineaţa şi seara cel puţin 4-5 ore pe zi.

3. Studii desfăşurate în şcoli în regim "normal" în plină pandemie, cu Delta în oraş de căteva luni şi clase de 25-30 m2 cu 30-40 de copii şi un profesor în ele.

4. In continuare lipseşte orice program de informare si motivare a cetăţenilor să se vaccineze, razboiul informational fiind pierdut demult pe retele sociale şi minţile oamenilor noştri în mare parte needucaţi si manipulaţi.

Un popor "ortodox" cu un sistem de educaţie degradat, care a esuat să promoveze ştiinţa si gândirea critică de trei decenii nu avea cum să câştige acest război, nu?

De ce scriu acest text.

Suntem unu la unu cu acest virus.

Nu-mi fac prea multe grijide familia mea, noi vom fi bine. Avem posibilitatea să ne platim tratamentul şi suficiente cunoştinţe (de la cuvantul "a cunoaşte/a poseda cunoştinţe" nu de la cuvântul "pile") ca să ne protejăm familia. Suntem vaccinaţi şi avem şanse să scăpăm fără pneumonie şi complicaţii serioase, deşi vă asigur că ceea ce trăim acum este foarte neplăcut. Nu-i doresc nici unui parinte să-şi vadă toţi copii bolnavi de Covid şi în acelaşi timp.

Scriu acest text pentru că sunt sute de mii de oameni care nu au certitudinea pe care o are familia mea.

Primul lucru pe care era obligat să-l facă Guvernul Gavriliţă/Sandu era să vină cu un plan credibil de combatere a pandemiei prin eliminarea riscurilor şi redresarea ineficienţei şi pur şi simplu a prostiei copleşitoare si ignoranţei.

Perioada de tăcere s-a incheiat.

Guvernul PAS nu are 100 de zile pentru că e Pandemie de Covid, incompetenţă, ignoranţă, intrigă şi corupţie.

Astăzi e important să vorbim de Pandemie si să recurgem la acţiuni concrete, or sistemul medical va colapsa din nou si vom intra in lock-down forţat.

PAS, rezolvaţi de urgentă problemele care nu necesită cunostinţe în virusologie, acestea ţin de logică elementară, liniară - unde e mare aglomeraţie oamenii se infectează!!

1. Decongestionaţi transportul public!

Prim-ministra, Ministra Sănătăţii, Ministrul Educaţiei si Ministrul Infrastructurii să intervină prin Hotărâre de Guvern sau prin Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate sau la necesitate prin introducerea stării de urgenţă în vederea obligării Primariei mun. Chişinău să suplinesca rutele din municipiu cu transport şi rute suplimentare, în primul rând prin atragerea transportatorilor din sectorul privat pentru perioada pandemiei. Atrageti ANTA, chiar dacă ati numit un director agramat în domeniu, acolo sint oameni care stiu ce au de făcut, consultaţi-i!

Identificaţi mijloace băneşti pentru acoperirea diferenţei de profitabilitate, or acest transport trebuie sa circule la cca 35% din capacitate. Cu cat mai puţini oameni in transport, cu atat mai mici riscurile.

Mai mult, Guvernul trebuie sa examineze introducerea unui orar diferenţiat de muncă pentru Intreprinderile din oraş şi alti agenţi economici cu mai mulţi angajaţi care contribuie la aglomerarea transportului public. Intreprinderile trebuie sa vină în întîmpinare şi să modifice orarul de muncă, datele trebuie centralizate pentru optimizare. Ore diferite de incepere a muncii, aglomeraţie mai puţină.

2. Învăţămîntul este o sursa majoră de infectare. Copiii sunt consideraţi de OMS super-transmiţători.

Verisunea Delta a întenerit la maxim boala, chiar şi copiii de 5 ani fac simptome destul de serioase, fapt testat pe propria familie.

Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică este obligată sa anuleze dispozitia cu privire la adoptarea deciziilor cu privire la modul de desfăşurare a studiilor de catre institutiile de învăţămînt.

Institutiile de invatamint si managementul acestora sint in conflict de interese atunci cand trebuie să adopte o decizie de sistare a procesului de studii, de introducere a carantinei sau trecerea la studii online sau in schimburi.

Aceste decizii genereaza nemulţumirea profesorilor si a personalului care trebuie să muncească mai mult fără beneficii sau creşteri salariale.

Trebuie elaborată de urgenţă o metodologie cu privire la modul de desfasurare a studiilor pe timp de pandemie, una logică, bazată pe numarul de copii in scoli şi clasele acestora.

De introdus studii in schimburi, online pe principii ciclice, o săptămână prezentă fizică, o săptămână online, asa cum a fost anul trecut, or aceste module si-au demonstrat eficienţa.

Gasiti bani sa platiti munca profesorilor, or ei lucreaza dublu in pandemie! Anume pentru asta trebuie să fie alocate o parte din banii veniţi sau care vor veni de la UE pentru combaterea pandemiei!

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite