Medic ATI: Pacienţi cu boli cronice, nevaccinaţi, vin cu plâmânii afectaţi peste 80%. E de neînţeles o asemenea atitudine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul susţine că valul patru este unul intens, iar formele de COVID sunt mult mai severe faţă de anul trecut. FOTO Digi 24
Medicul susţine că valul patru este unul intens, iar formele de COVID sunt mult mai severe faţă de anul trecut. FOTO Digi 24

Radu Ţincu, medic de Terapie Intensivă-Toxicologie la Spitalul Floreasca din Bucureşti, este îngrijorat că foate mulţi pacienţi, cu vârste de peste 70 de ani, ajung în stare gravă la ATI şi cu afectare pulmonară de 80 %, deoarece se prezintă mult prea târziu la spital.

„Sunt extrem de îngrijorat că vin pacienţi în Terapie Intensivă de peste 70 de ani cu multe boli cronice, care nu s-au vaccinat, ştiind că există riscul ca la această vârstă să dezvolte o formă severă de COVID-19 . Este de neînţeles o astfel de atitudine”, a declarat dr. Radu Ţincu, la Digi 24. 

Medicul susţine că valul patru este unul intens, iar formele de COVID sunt mult mai severe faţă de anul trecut. În Secţiile de Terapie Intensivă se prezintă pacienţi în vârstă, cu afectare pulmonară de 80%, astfel că şansele de supravieţuire sunt mici. 

„Viteza cu care vin pacienţii este mult mai accelerată. Secţiile de Terapie Intensivă s-au umplut în câteva zile, a trebuit să extindem în mod repetat capacitatea. Faţă de valul precedent, majoritatea pacienţilor care vin cu afectare pulmonară extrem de severă încă de la momentul prezentării. O afectare pulmonară bilaterală de peste 80 la sută este întoteauna însoţită cu o mortalitate proporţională. Şi atunci cei mai mulţi nu au, din păcate, nicio şansă de supravieţuire. Ei nu se prezintă la spital timp de zile întregi. Vin după 7-10 zile de evoluţie la domiciliu. Unii nu cred că această boală este atât de severă, alţii preferă să se trateze acasă. Unii sunt speriaţi de ideea că vin în spital şi protocoale de tratament sau oxigenul pe care îl administrăm le pot face rău. Şi preferă să rămână la domiciliu până ajung în situaţia aceasta extrem de gravă, ajung să fie intubaţi încă din primul moment”, spune medicul Ţincu. 

Medicul susţine că, dacă se va ajunge la „imunizarea de turmă”, aceasta se va obţine doar cu „preţul unor oameni care vor muri”. 

„Cei care vor scăpa din Terapie Intensivă vor rămâne cu sechele pe perioadă îndelungată, cu afectare pulmonară şi oxigenoterapie la domiciliu, cu calitatea vieţii extrem de afectată. Până la urmă, nu cred că este normal să plătim acest preţ ca naţiune, în contextul în care vaccinul este disponibil. Şi vedem din studiile publicate de Institutul de Sănătate Publică că cei care mor în Terapie Intensivă sunt pacienţi care nu se vaccinează. Deci până la urmă vaccinarea ne asigură protecţie de a dezvolta o formă severă de COVD-19”, adaugă dr. Radu Ţincu.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Propunerea controversată a unui pneumolog pentru tranşarea crizei COVID:„Sănătate cu forţa nu se poate”

 

Medic psihiatru, despre şcoala online:„Nu a dus niciun beneficiu. Va crea nişte viitori tineri antisociali”

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite