Sportivul care înfruntă Nistrul în scopuri caritabile: "Probabil sunt binecuvântat de Dumnezeu că mă ţine pe apă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După cinci zile de înot, sportivul moldovean care a decis să treacă Nistrul în scop caritabil spune că este mai pregătit ca niciodată. Deşi rănit şi cu ligamente rupte, entuziasmul îl ţine pe val şi îl va ajuta să ajungă la destinaţie, dă asigurări Ion Lazarenco.

Programat să înoate 235 de kilometri în 10 zile, moldoveanul spune că va termina mai devreme, întrucât la jumătate din timp, mai are de parcurs circa 50 de kilometri.

„Suntem pe sfârşit, ceea ce e foarte bine. Mi-am întrecut toate limitele. Înot câte 7-8 ore zilnic, fără pauză. În apropiere de Rezina era timpul rău şi am înotat pe valuri foarte mari. Mi s-au rupt ligamentele la un umăr, dar am mare noroc de un masor bun care mă tratează seară de seară. Probabil am fost binecuvântat de Dumnezeu că mă ţine pe apă”, a declarat sportivul.

Ion Lazarenco ne-a spus că şi-a tăiat picioarele în nenumărate locuri şi are noroc de medicamentele aduse cu sine din Irlanda.

„Ministerul Sănătăţii mi-a promis şi doctorii şi ambulanţă, dar nu a mai ajuns nimic la noi. Din cauza apei reci, sunt vreo 10 grade, mă doare tocmai sufletul. Până la urmă, ambiţia e cel mai bun leac”, a mai adăugat moldoveanul.

Astăzi, înotătorul stabilit de 16 ani în Irlanda, e în apropiere de satul Lalova, raionul Rezina şi este sigur că termină traseul în cel mul două zile. „E o experienţă unică. Nici nu am ştiut că Moldova e atât de frumoasă. Am fost primit de oameni, am văzut şi mănăstirile, complexul de la Saharna şi Ţâpova. La Soroca, mi-au ieşit în cale câteva grupuri de copii de la grădiniţă, cu drapele, cântece. A fost atât de frumos şi încurajator”, a povestit maratonistul.

Totuşi, Ion Lazarenco este indignat de murdăria râului. „Chiar aş vrea să-i întreb pe cei de la Ministerul Mediului ce e cu atitudinea nepăsătoare faţă de Nistru. Apa e foarte murdară şi malurile tot. Ieri le-am dat în nas unor pescari care aruncau sticle în apă că nu trebuie să procedeze astfel”, încheie Lazarenco.

Maratonul „Nistrul uneşte Moldova“ a demarat pe 20 iunie la Soroca. Pe 30 iunie, iniţiatorul acţiunii, Ion Lazarenco, vrea să ajungă la Dubăsari. La linia de finiş va avea loc închiderea festivă a evenimentului şi vor fi premiaţi înotătorii care i se vor alătura pe traseu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite