Un sportiv moldovean din Irlanda va înfrunta Nistrul înot ca să ajute copii orfani şi sportivi din familii sărace

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un înotător moldovean stabilit de 16 ani în Irlanda va organiza un eveniment inedit pentru ţara noastră. Ion Lazarenco intenţionează să parcurgă înot timp de zece zile 235 de kilometri de râu, de la Soroca până la Dubăsari. Astfel, el vrea să adune bani pentru copii orfani şi sportivi săraci din Moldova.

Maratonul „Nistrul uneşte Moldova“ va demara pe 20 iunie la Soroca. Iniţiatorul acţiunii, Ion Lazarenco, va înota câte şapte-nouă ore pe zi, astfel încât pe 30 iunie să ajungă la Dubăsari. La linia de finiş va avea loc închiderea festivă a evenimentului şi vor fi premiaţi înotătorii care i se vor alătura pe traseu.  

Sportivul în vârstă de 35 de ani este originar din Orhei şi a plecat acum 16 ani în Irlanda, în căutarea unui rost mai bun. Face sport de când se ţine minte. „Este cea mai sănătoasă şi nobilă ocupaţie. Îmi ţine entuziasmul viu şi mă ajută să-mi ating scopul de fiecare dată“, mărturiseşte moldoveanul care practică înotul în ape deschise.

Străbate râuri de câmpie şi montane, înoată în mări şi oceane, inclusiv iarna, participă la competiţii internaţionale, este membru al Federaţiei înotătorilor Canalului englez şi al Asociaţiei înotătorilor din strâmtoarea Gibraltar. De câţiva ani, are un vis: să treacă înot cele şapte strâmtori ale Pământului. Prima va fi Gibraltar, în aprilie 2014. Până atunci, a decis să-şi încerce forţele acasă, pe Nistru.

„Risc să fiu împuşcat“

Ideea i-a venit acum doi ani, când a urmărit un reportaj despre copiii orfani din Moldova. Prin intermediul acestei acţiuni caritabile, el vrea să popularizeze înotul în rândul tinerilor şi să colecteze bani pentru a ajuta câteva orfelinate şi sportivi din familii sărace. Cursa are şi un mesaj ecologic. „Vreau să atrag atenţia asupra stării Nistrului. Acest râu nu a mai fost cercetat din anii ’90. Nu se cunoaşte viteza curgerii apei pe anumite porţiuni sau cum este fundul bazinului. Cu mare greu am făcut rost de câteva hărţi ale râului. Să nu mai spun că pe maluri, în anumite zone, e un adevărat dezastru ecologic“, explică sportivul.

De asemenea, genericul maratonului are scopul de a apropia locuitorii de pe cele două maluri, în contextul conflictului transnistrean. „Niciodată nu m-am gândit că pentru a înota într-o apă e nevoie de aprobarea atâtor «şefi» sau că risc să fiu împuşcat de cineva de pe celălalt mal“, spune Ion Lazarenco.

El planifică să transforme acest eveniment într-o tradiţie anuală şi să invite în viitor înotători din străinătate, ca într-un final să poată construi un bazin olimpic la Chişinău. A lansat apeluri către toţi oamenii cu dare de mână să contribuie la organizarea maratonului şi la colectarea de fonduri. „Cel mai greu e că nu avem susţinere. Am fost pe la toate ministerele, pe la toţi oficialii, dar nu am obţinut niciun leu. Mulţi au încercat chiar să ne convingă că vrem să facem un lucru irealizabil. Pentru Irlanda eu sunt un străin, dar acolo mă ajută orice parlamentar şi se implică în orice cauză nobilă. În Moldova, este echivalent cu încercarea de a urca pe Everest“, afirmă bărbatul.

A adunat peste un milion de lire

Maratoanele de înot cu scop caritabil au devenit populare în lume. În 2011, comedianul englez David Williams a parcurs în opt zile 140 de mile (225 de kilometri) a râului Tamisa din Marea Britanie, adunând peste un milion de lire sterline. „Cu adevărat dificil a fost să înot într-o apă murdară, cu vizibilitate redusă, fiind atacat de lebede. Este o realizare impresionantă!“, a povestit actorul. Sportivul Nejib Belhedi a trecut înot o distanţă de 1.400 de kilometri de-a lungul coastei Tunisiei, timp de un an pentru a promova imaginea ţării sale. Totuşi, iniţiativa moldoveanului este prima în Europa de Est. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite