Spirite încinse la Institutul Mamei şi Copilului. Biroul directorului a fost pus sub pază

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biroul directorului Institutului Mamei şi Copilului, Ştefan Gaţcan, a fost sigilat în această dimineaţă, 10 decembrie şi pus sub pază la indicaţia lui Marin Rotaru, şeful Departamentului Obstetrică, care, printr-un ordin al ministrului în exerciţiu al sănătăţii, Ruxanda Glavan, a fost numit în funcţia de director al instituţiei.

Potrivit IPN, Marin Rotaru, a declarat că, de fapt, nu ar fi vorba de un sigiliu, cât că biroul a fost pus sub paza instituţiei. Marin Rotaru a menţionat că din momentul în care a fost numit în funcţie urma să se mute în biroul pe care îl ocupă Ştefan Gaţcan, însă acesta i-ar fi declarat la telefon că este în concediul medical şi că are lucruri de preţ în birou. Pentru a asigura securitatea lucrurilor de preţ ale lui Gaţcan, directorul nou numit în funcţie spune ca a decis ca biroul să fie încuiat şi păzit, în aşa fel ca nimeni să nu aibă acces în el.

Ştefan Gaţcan, care este în concediu medical, contestă ordinul Ruxandei Glavan şi solicită anularea acestuia. Potrivit lui, numirea în funcţia de director urmează a fi făcută ca urmare a unui concurs desfăşurat cu asigurarea accesului egal al candidaţilor pentru ocuparea funcţiilor vacante de conducător, ţinându-se cont de calificarea profesională, experienţa în domeniu şi abilităţile manageriale, dar nu prin desemnare de către ministru în baza unui ordin. Mai mult, Ştefan Gaţcan susţine că funcţia de director nici nu este vacantă, fiind exercitată de către domnia sa, care în acest moment este în concediu medical.

La fel, Gaţcan afirmă că la numirea în funcţie a noului director nu s-a ţinut cont de calificarea profesională a acestuia. Potrivit lui Gaţcan, Marin Rotaru a fost concediat printr-un ordin al ministerului din 8 aprilie 2013 din funcţia de vicedirector, director al Centrului perinatal de nivelul III al Institutului de Cercetări Ştiinţifice în domeniul Ocrotirii Sănătăţii Mamei şi Copilului, fapt ce pune la îndoială calificarea profesională a acestuia.

Ştefan Gaţcan a declarat pentru IPN că sigilarea biroului său la indicaţia lui Marin Rotaru reprezintă o încălcare a drepturilor omului şi depăşirea atribuţiilor de serviciu,  motiv pentru care se va adresa în instanţa de judecată unde va contesta aceste acţiuni, dar şi ordinul ministrului sănătăţii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite