Şpaga din sistemul medical de la Chişinău: 282 milioane lei anual

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corupţia în medicină

Deşi se plâng de povara mitei pe care o dau medicilor şi îşi procură poliţă medicală pentru a beneficia de servicii gratuite, moldovenii continuă să plătească neoficial şi să ofere cadouri, corupţia în sănătate fiind cifrată anual la 282 de milioane de lei.

Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate a lansat studiul „Accesul şi calitatea serviciilor medicale spitaliceşti în percepţia populaţiei din Republica Moldova”. Autorii sondajului susţin că ponderea celor care plătesc mită medicilor a scăzut nesemnificativ, în 2013, fiind de 31,7%. „Diminuarea este cauzată de faptul că populaţia a sărăcit între timp şi nu are de unde să dea mită”, explică Ghenadie Ţurcanu. 

Potrivit barometrului în sănătate, moldovenii plătesc neoficial medicilor sume cuprinse între 10 şi 17.000 de lei pe an. În 2011, suma varia de la 10 la 40.000 de lei anual. Astfel, moldovenii dau cel mai mult şpagă atunci când suportă o intervenţie chirurgicală, suma medie fiind de 2 863 de lei. În acelaşi timp, pacienţii oferă cadouri medicilor în sumă de 740 de lei şi câte 700 de lei pentru cheltuielile legate de naştere. Circa 75% susţin că valoarea mitei pe care o dau anual medicilor este de până într-o mie de lei. Astfel, 41% din respondenţi susţin că oferă medicilor bani, cadouri, suvernire, produse alimentare şi diferite obiecte. 

În mod paradoxal, deşi serviciile medicale pentru copii şi mame ar trebui să fie gratis, majoritatea respondenţilor susţin că au plătit oficial pentru acestea. „Cred că este ceva în neregulă la nivel legislativ sau în modul de aplicare a acestor reglementări”, consideră realizatorii sondajului. 

Moldovenii oferă cei mai mulţi bani pe căi neoficiale în spitalele republicane şi cele municipale, cel mai des oferind mită medicilor de la maternitate şi din secţia de chirurgie. Cei care nu au poliţă medicală oferă mai des mită decât cei care o deţin. În acelaşi timp, chiar dacă susţin că plăţile oferite personalului medical reprezintă o povară catastrofală, moldovenii cu venituri de sub 500 de lei achitând mită cu 1 800% peste câştiguri, peste 80% din participanţii la sondaj susţin că o fac din dorinţă proprie. Valoarea totală a mitei în sistemul de sănătate a fost estimată la 282 milioane de lei anual. 

Menţionăm că sondajul a fost realizat în 2013 pe un eşantion de 1 222 de respondenţi, marja de eroare fiind de 3%. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite