Sondaj: Dodon se bucură de încrederea a jumătate din alegători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Igor Dodon via Facebook
FOTO Igor Dodon via Facebook

Peste jumătate din respondenţii unui sondaj susţin că cea mai mare încredere o au în Igor Dodon. Acesta este urmat de Maia Sandu, pentru care s-au pronunţat 19,7%.

Următorul liderul politic care se bucură de încredere este preşedintele PPPDA, Andrei Năstase, cu 5,3%. Alţi politicieni, printre care Pavel Filip, Renato Usatîi, Vlad Plahotniuc etc. au acumulat sub 5%. Datele se conţin în Studiul sociologic „Vox Populi, aprilie 2017”, efectuat de către Asociaţia Sociologilor şi Demografilor, transmite IPN.

Sondajul arată că în cazul în care alegerile parlamentare ar avea loc duminica viitoare, 54% din intervievaţi cu siguranţă s-ar prezenta la urnele de vot. 29% au spus că probabil se vor prezenta, 7% au declarat că nu se vor prezenta, 4% sunt siguri că nu vor merge la scrutin, iar 6% din ce chestionaţi au spus că nu au decis încă.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 22% sau fiecare a cincea persoană intervievată nu ştie cu cine să voteze, iar alte 6% nu vor participa la vot. Prin urmare fiecare al patrulea cetăţean nu va fi în stare să facă o alegere întemeiată. 

Pentru PSRM sunt gata să voteze 37,4% dintre respondenţi, pentru PAS – 13,3%, pentru PDM – 6,8%, pentru PPPDA – 4,4%. Pentru alte partide sau candidaţi independenţi s-au pronunţat mai puţin de 4%.

Totodată, circa o jumătate din respondenţi – 45% consideră necesară desfăşurarea unui referendum pentru anularea legii privind convertirea în datorie de stat a creditelor de urgenţă ale BNM neachitate de către cele trei bănci lichidate. 17% din intervievaţi au o părere opusă, iar un grup mai mare de cetăţeni – 37% nu s-au putut pronunţa pe marginea problemei date.

Studiul denotă că în cadrul unui eventual referendum cu privire la direcţia de dezvoltare a Republicii Moldova, 35% dintre intervievaţi ar vota pentru Uniunea Europeană, iar 42% – pentru Uniunea Economică Eurasiatică. 23 dintre persoanele intervievate n-au fost în stare să se exprime limpede pentru ce ar opta.

Sondajul a fost efectuat în perioada 22 martie-5 aprilie pe un eşantion de 1189 de respondenţi din 77 de localităţi, reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova, exclusiv regiunea transnistreană. Marja de eroare este de 3%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite