Sondaj. Doar trei concurenţi electorali vor intra în Parlament după alegerile din 11 iulie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
alegeri moldova

La alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie pentru PAS vor vota 33,7% din alegători şi pentru Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor – 25,2%. Pentru Partidul Şor îşi vor da votul 6% din alegători, arată Barometrul Opiniei Publice, publicat luni, 6 iulie. Sub pragul electoral este Blocul „Renato Usatîi”, pentru care vor vota cu 4,6% din alegători şi Platforma DA, cu 2,7%.

Directorul executiv al Institutului de Politici Publice (IPP), Arcadie Barbăroşie, la o conferinţă de presă la IPN, a menţionat că în rândul celor decişi PAS ar acumula 43,5% din voturi. Pentru BeCS vor vota 32,5% şi pentru Partidul Şor – 7,8%. Aici se măresc şansele de a accede în parlament pentru Blocul electoral „Renato Usatîi” (BERU), pentru care vor vota cu 5,9% din alegătorii decişi şi ale Platformei DA, care acumulează 3,5% din voturi.

Sunt absolut siguri că se vor duce la vot 67,5% din respondenţi. Sunt siguri că s-ar prezenta la urne 13,6%. Probabil că s-ar prezenta – 9,1% şi probabil că nu s-ar prezenta –3,4%. Siguri că nu s-ar prezenta sunt 5% din alegători.

Întrebaţi cine, în primul rând, conduce Republica Moldova, respondenţii au răspuns că Parlamentul – 33,1%, preşedintele – 19,3%. Cercuri de interese din afara ţării –15,8%, cercuri de interese din interiorul ţării – 15%.

46,7% dintre respondenţi cred că majoritatea politicienilor din ţară sunt corupţi. 24,1% sunt de părere că toţi sunt corupţi şi 19,3% cred că doar unii dintre ei sunt corupţi. La întrebarea: „Când vă gândiţi că un politician este corupt, ce exact aveţi în vedere?”, oamenii au spus că se referă la cei care nu respectă promisiunile (63,1%), fură bani publici (59%) şi pun mai presus interesele personale (57,9%).

Sondajul vizează un eşantion de 1.162 persoane cu vârstă de 18 ani şi mai mult, reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova, cu o eroare maximală de 2,9%. Datele au fost culese in intervalul 12- 26 iunie. Interviurile au fost realizate la domiciliul respondenţilor.

Referitor la acuzaţiile liderului Blocului electoral „Renato Usatîi” (BERU), care mai devreme a declarat că realizatorii Barometrului Opiniei Publice (BOP) ar fi trucat rezultatele sondajului, Arcadie Barbăroşie, a menţionat că a studiat cel puţin patru sondaje şi nu a găsit nicăieri ca BERU să aibă cifrele pe care le pretindea Renato Usatîi. 

„Personal îi sugerez să aibă grijă mai bine de electoratul care nu e încă decis, ca să-l atragă, decât să vorbească aşa lucruri care nu sunt defel credibile. Eu cred că el doar îşi strică imaginea în rândul alegătorului”, a spus directorul executiv al Institutului de Politici Publice (IPP).

Renato Usatîi susţinea că cifrele din dreapta denumirii blocului pe care-l reprezintă au fost manipulate şi că, în loc de 4,6%, este de fapt 8,4%. Renato Usatîi a mai spus că manipulările au fost făcute personal de Arcadie Barbăroşie, care prezintă BOP.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite