Şomerii beneficiari de ajutor social vor trebui să presteze servicii de interes comunitar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei propune ca şomerii beneficiari de ajutor social, înregistraţi la agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, să aibă obligaţia de a presta, la solicitarea primarului, viceprimarului, pretorului, activităţi de interes comunitar.

Potrivit unei iniţiative plasate pentru dezbateri pe particip.gov.md, antrenarea în activităţi comunitare se va face cu respectarea duratei normale a timpului de muncă, de securitate şi sănătate, transmite IPN.

Vor face excepţie familiile pentru care suma stabilită a ajutorului social este de 30% din nivelul venitului lunar minim garantat (adică 288 de lei) şi şomerii care sunt în incapacitate temporară de muncă. În scopul prevenirii abuzurilor şi favorizării unor beneficiari din partea autorităţilor publice locale, orele de prestare a activităţilor comunitare se vor calcula proporţional cuantumului ajutorului social de care beneficiază familia, dar nu va depăşi 40 de ore pe lună.

Potrivit ministerului, obiectivul iniţiativei respective este promovarea unei vieţi active în societate a beneficiarilor de ajutor social. Potrivit datelor statistice, lunar din numărul total de beneficiari de ajutor social trei mii de familii au în componentă cel puţin un membru şomer. Din aceste trei mii de familii, 700 au valoarea ajutorului social de 288 de lei lunar.

Totodată iniţiativa prevede că minorii care au dobândit capacitatea deplină de exerciţi, au atins vârsta de 16 ani şi lucrează în baza unui contract de muncă sau, cu acordul părinţilor, practică activitate de întreprinzător, au dreptul la prestaţii de ajutor social şi la ajutor pentru perioada rece a anului la nivel de persoane adulte, 70% din nivelul venitului lunar minim garantat. În prezent aceştia sunt beneficiari de ajutor social doar în calitate de membri ai unei familii defavorizate şi primesc 50% din nivelul venitului lunar minim garantat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite