Soluţiile Guvernului pentru producătorii agricoli afectaţi de embargoul rusesc: compensaţii şi sporirea prezenţei pe pieţele din Belarus şi Kazahstan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rusia a interzis importul de fructe şi legume din Republica Moldova din 21 iulie. FOTO: Tudor Iovu/ Adevărul
Rusia a interzis importul de fructe şi legume din Republica Moldova din 21 iulie. FOTO: Tudor Iovu/ Adevărul

Guvernul va compensa diferenţa de preţ la procurarea prunelor şi merelor de către uzinele procesatoare şi va încerca să lărgească relaţiile comerciale cu Belarus şi Kazahstan. În schimb, cere de la producători fructe şi legume de calitate foarte bună care să poată fi comercializate pe toate pieţele, atât naţionale, cât şi internaţionale.

Despre aceasta a comunicat premierul Iurie Leancă la întrevederea cu producătorii agricoli din nordul ţării care a avut loc la Edineţ, transmite IPN.„Îmi doresc să am un dialog cu fermierii şi producătorii, nu cu politicienii. Îmi doresc să ne auzim. Am venit pentru a găsi soluţii, care cred că există. Este o situaţie complicată ,dar nu una imposibilă. Am venit să discutăm problemele reale ale celor care depun eforturi, care transpiră”, a spus premierul când unii din sală au încercat să destabilizeze situaţia.

„Alaltăieri am avut 2 întâlniri la Chişinău cu producători şi procesatori, discuţii importante şi utile, am găsit soluţii la probleme cheie cu care se confruntă ramura respectivă în urma deciziei celor de la Moscova de a ne impune restricţii sau embargouri. Sunt decizii din punct de vedere juridic ilegale, fiindcă avem aranjamente în cadrul CSI. Partenerii ruşi trebuiau să se consulte cu noi, să prezinte dovezi. Este un subiect pe care îl discutăm cu cei de la Moscova. I-am spus ambasadorului Federaţiei Ruse şi producătorilor că, deşi există o presiune asupra noastră, noi am decis că cel puţin deocamdată nu vom întreprinde acţiuni de răspuns. Nu vom declara că votca rusească este nocivă, cum au spus despre vinul moldovenesc, nu vom interzice importul de produse ruseşti. Am lăsat portiţa deschisă până la 1 septembrie şi sper că raţiunea va triumfa la Moscova şi vom avea relaţii comerciale normale”, a menţionat Iurie Le ancă.

Premierul a spus că guvernarea nu-şi doreşte ca producătorii agricoli să devină victime ale acestor decizii, să aibă probleme la achitarea creditelor şi salariilor oamenilor. „Ne-am gândit că nu există altă soluţie decât ca Guvernul să compenseze diferenţa dintre preţul la ceea ce cumpără uzina şi costul real al prunelor şi merelor”, a subliniat şeful executivului.

În ceea ce ţine de soiurile mai târzii de mere, premierul crede că va fi mai uşor, deoarece acestea pot fi păstrate. „Vom procura mere din cele 20 de milioane de lei stabilite, iar România va procura la preţuri bune alte 14 mii de tone de mere. Sunt convins că din septembrie cu soiurile mai târzii nu vom avea probleme. Am o rugăminte mare către producători, să asigurăm standardele cele mai înalte de calitate”, a adăugat premierul.

Totodată, Iurie Leancă a spus că Banca Naţională a Moldovei a luat o hotărâre de a permite băncilor comerciale să fie mai flexibile şi să permită reeşalonarea datoriilor agricultorilor. „Vom avea o întrevedere cu reprezentanţii băncilor comerciale cu care vom discuta. Ei tot au interesul să fiţi în stare să vă achitaţi datoriile”, a subliniat prim-ministrul.

Oficialul a mai spus că guvernarea contează şi pe pieţele tradiţionale, menţionând că în septembrie la Chişinău vine preşedintele belarus, Alexandr Lukaşenko, ceea ce înseamnă că piaţa belarusă va fi păstrată şi se va încerca chiar să fie lărgită.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite