Ambasadorul Rusiei, despre embargoul şi taxele vamale impuse Moldovei: „Măsurile aplicate nu înseamnă încetarea relaţiilor economice bilaterale”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Farit Muhametşin, ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova
Farit Muhametşin, ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Farit Muhametşin, susţine că măsurile aplicate de Rusia în raport cu produsele moldoveneşti nu înseamnă încetarea relaţiilor economice dintre cele două state şi blocarea exporturilor. Diplomatul rus a discutat subiectul cu vicepremierul Andrian Candu, ministru al Economiei şi Comerţului.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei şi Comerţului, Andrian Candu şi Farit Muhametşin au susţinut necesitatea intensificării dialogului bilateral pe parcursul lunii august la un nivel mai înalt, dintre miniştrii economiei şi şefii de guverne, pentru a examina posibilitatea neaplicării taxelor vamale de către Federaţia Rusă începând cu 1 septembrie pentru exportatorii moldoveni.

„Noi suntem deschişi pentru un dialog sincer cu partea rusă, cu participarea conducătorilor ministerelor de resort, al Rospotrebnadzor, al Rosselhoznadzor, al Serviciului Federal Vamal, precum şi al experţilor moldoveni. Printr-o comunicare mai activă şi o expertiză obiectivă dorim să identificăm soluţiile de compromis şi să demonstrăm că aspiraţia Republicii Moldova pentru integrarea europeană nu aduce prejudicii relaţiilor economice cu Federaţia Rusă, iar din 1 septembrie taxele vamale să nu fie aplicate pentru exportatorii moldoveni”, a spus ministrul economiei.

La rândul său, ambasadorul Federaţiei Ruse a afirmat că în pofida semnării de către Guvernul rus a Hotărârii privind introducerea taxelor vamale faţă de un şir de produse moldoveneşti, din agenda de cooperare moldo-rusă nu este exclusă necesitatea desfăşurării discuţiilor constructive la nivelul experţilor şi ale autorităţilor relevante. Mai mult decât atât, oficialul a subliniat că măsurile anunţate, ce urmează a fi aplicate, nu înseamnă încetarea relaţiilor economice dintre cele două state. De asemenea, ambasadorul a menţionat despre oportunitatea amplificării dialogului în cadrul instituţiilor moldo-ruse şi a Comisiei interguvernamentale pentru cooperare economică, precum şi dintre oamenii de afaceri ruşi şi moldoveni, inclusiv pe platforma camerelor de comerţ şi industrie, dar şi al Consiliului de Afaceri dintre Federaţia Rusă şi Republica Moldova.

La mijlocul lunii iulie curent Federaţia Rusă a interzis importul de fructe şi conserve moldoveneşti pe piaţa sa, iar de la 1 septembrie urmează să intre în vigoare o Hotărâre a Guvernului rus de introducere a taxelor vamale la importul cerealelor şi altor produse agricole din Moldova, dar şi asupra importului unor produse industriale precum mobila.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite