Soldaţii ruşi capturaţi în Ucraina se simt abandonaţi de Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi soldaţi ruşi capturaţi în Ucraina se simt abandonaţi de Moscova. Ei nu au fost vizitaţi de niciun oficial rus sau trimis al armatei care să se ocupe de situaţia lor, în timp ce zeci de reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale i-au vizitat la spital unde în prezent sunt internaţi şi îşi tratează rănile, informează The Moscow Times.

Evgeni Erofeev şi Alexandru Alexandrov au precizat că se aflau într-o misiune militară în regiunea Donbas, care este centrul de luptă dintre separatişti şi trupele ucrainene, şi sperau că Moscova va arăta mai mult interes faţă de soarta lor, având în vedere că au fost capturaţi de forţele din Kiev.

„Sunt întristat de situaţia în care mă aflu. Rusia a uitat complet de noi şi ne-a abandonat aici. Toată lumea m-a întrebat dacă sunt bine, dacă sunt în viaţă şi dacă primesc un tratament medical adecvat, mai puţin autorităţile care trebuiau să ne reprezinte. Toată lumea a venit, mai puţin cei de la ambasada noastră. Înţeleg că m-au abandonat ca soldat înrolat în armată, dar nu înţeleg de ce m-au abandonat ca cetăţean al Rusiei. Aş vrea să vorbesc cu cineva care îmi reprezintă interesele”, a subliniat Ierofeiev.

Rusia susţine că soldaţii erau lăsaţi la vatră

Ministrul de Externe al Rusiei a menţionat recent că ambasada Rusiei din Kiev a cerut să se întâlnească cu cei doi soldaţi, oferind ajutor în conformitate cu normele şi legile internaţionale. Ministrul de Externe al Ucrainei a răspuns că va studia şi va răspunde cererii formulate de ambasadă. Cel mai probabil, soldaţii nu au ştiut de acest meci de ping pong diplomatic cauzat de autorităţile din Ucraina şi Rusia, când şi-au exprimat frustratea în legătură cu abandonul Moscovei, mai ales după ce organizaţiile internaţionale şi presa din Rusia s-a interesat de situaţia lor. Alexandrov a precizat că autorităţile ruseşti i-au trimis un singur mesaj prin care l-au asigurat că iau în calcul posibilitatea efectuării unei vizite.

Ambii soldaţi au amintit că fac parte din armată şi nu merită o astfel de soartă, aflându-se în serviciu activ în estul Ucrainei, chiar în timp ce membrii familiilor lor din Rusia au declarat la televiziunea de stat că oamenii au demisionat din armată la începutul anului. Soţia lui Alexandrov a spus presei că soţul său a demisionat din armată încă din decembrie. Potrivit declaraţiilor soţiei, Alexandrov se îndrepta spre Samara, unde acceptase o slujbă mai bună, urmând să înceapă un antrenament militar. Alexandrov a fost şocat de spusele soţiei sale, adăugând că nu a reuşit să vorbească cu ea de la capturarea sa chiar dacă şi-a dorit acest lucru.

Povestea retragerii din armată a celor doi soldaţi a fost întărită şi de Vladimir, tatăl lui Erofeev, care a declarat că fiul său s-a retras din armată după anul nou şi se îndrepta spre zona Lugansk. Vladimir a mai precizat că fiul său este un adult care ştie ce face şi din acest motiv nu a încercat să-l facă să se răzgândească. Ideea retragerii din armată a celor doi soldaţi capturaţi este confirmată şi de ministerul Apărării din Rusia.

Soldaţii susţin că se aflau în misiune

Cei doi soldaţi, Evgheni Erofeev şi Alexandru Alexandrov, au recunoscut că se aflau într-o misiune de colectare de informaţii în estul Ucrainei la ordinul armatei ruseşti. Erofeev a precizat că misiunea a fost un eşec, având în vedere capturarea lor, adăugând că se gândeşte serios să se retragă din armată când se întoarce acasă. În timp ce oficialii ucraineni au anunţat, în mod clar, că cei doi soldaţi vor fi acuzaţi de terorism, Alexandrov şi-a exprimat speranţa că vor fi trataţi ca prizonieri de război, urmând a fi daţi la schimb cu prizonierii aflaţi în Rusia. Alexandrov a mai precizat că preferă statutul de prizonier de război decât statutul de mercenar sau bandit.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite