Socialiştii vor alegeri repetate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Partidul socialiştilor consideră că la scutinul din 30 noiembrie au existat grave încălcări. FOTO Arhivă Adevărul
Partidul socialiştilor consideră că la scutinul din 30 noiembrie au existat grave încălcări. FOTO Arhivă Adevărul

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) a contestat rezultatele alegerilor parlamentare din 30 noiembrie la Curtea Constituţională, solicitând organizarea unui scrutin repetat. Ei cred că în cadrul scrutinului au fost comise încălcări grave ale legislaţiei.

Principalul motiv al acestei solicitări este considerată defectarea Registrului electronic de Stat în ziua alegerilor. Astfel, ei motivează că au fost înregistrate cazuri de corupere a alegătorilor, de presiuni din partea autorităţilor asupra organelor subordonate, precum şi încălcări de altă natură. Din acest motiv, PSRM consideră că alegerile în cauză nu pot fi calificate drept legale, iar rezultatele - drept veridice.

O altă încălcare menţionată de PSRM este numărul mic al secţiilor de votare deschise în Rusia. Socialiştii argumentează că guvernarea ar fi interzis, astfel, unui număr de peste 700 de mii de cetăţeni ai RM, aflaţi pe teritoriul Rusiei, să participe la alegeri.

PSRM consideră a fi o încălcare şi excluderea partidului „Patria” din cursa electorală, cu câteva zile înaintea scrutinului. De asemenea, socialiştii sunt de părere că interzicerea persoanelor cu paşaport de tip sovietic să voteze este o încălcare a Constituţiei Republici Moldova.

Anterior, Partidul Socialiştilor a cerut demisia membrilor Comisiei Electorale Centrale şi ai conducerii Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, pe motiv că nu ar fi fost în stare să garanteze tuturor cetăţenilor RM dreptul lor la liberă exprimare.

Unii analişti politici au înaintat deja teza, conform căreia în cazul unui scrutin repetat, partidul lui Dodon ar putea pierde din electorat, mai ales după ce moldovenii continuă să fie expulzaţi din Rusia, în ciuda „amnistierii” promise.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite