Socialiștii, în frunte cu prorusul Igor Dodon, boicotează plebiscitul privind aderarea Republicii Moldova la UE

0
Publicat:

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a anunțat că a adoptat o rezoluție privind boicotarea plebiscitului cu privire la aderarea Republicii Moldova la UE din motiv că este ,,organizat de regimul Maiei Sandu cu scopul de a se menține la putere”.

PSRM va boicota referendumul pe tema aderării la UE. FOTO: Socialisti.md
PSRM va boicota referendumul pe tema aderării la UE. FOTO: Socialisti.md

Rezoluția a fost adoptată în timpul ședinței Consiliului Republican al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), condus de fostul președinte al țării Igor Dodon. 

,, În cadrul căreia a fost analizată situația politică din țară și a fost stabilită poziția partidului cu privire la participarea la alegerile prezidențiale și la referendumul constituțional, organizat de guvernarea PAS. Consiliul Republican a adoptat, de asemenea, o rezoluție privind boicotarea „referendumului pentru integrarea europeană”, organizat de regimul Maiei Sandu cu scopul de a se menține la putere”, potrivit unui comunicat de presă al PSRM.

Poziția similară a PCRM 

Cu o zi mai devreme Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), condus de ex- șeful de stat Vladimir Voronin, a anunțat că va boicota referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană din toamna acestui an, îndemnând moldovenii să voteze contra. 

,,Cetățenii Republicii Moldova trebuie să spună un nu categoric fărădelegii și fraudei autorităților, la următoarele încercări de a profana Constituția țării cu amendamente inutile și absurde. La urma urmei, în nicio țară din lume, inclusiv statele membre UE, integrarea europeană nu este inclusă în Constituție”, au informat, într-un comunicat de presă, comuniștii. 

În data de 20 octombrie, în Republica Moldova vor avea scrutinul prezidențial, dar și  referendumul republican constituțional la care moldovenii vor răspunde la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Anterior, magistrații Curții Constituționale (CC) au declarat inadmisibilă sesizarea socialiștilor și comuniștilor prin care s-a contestat legea care permite desfășurarea referendumului împreună cu alegerile prezidențiale, notând că organizarea și desfășurarea concomitentă a mai multor scrutine reprezintă o practică uzuală în Uniunea Europeană.

În data de 24 decembrie a anului trecut, ziua în care a împlinit trei ani de când se afla la conducerea Republicii Moldova, Maia Sandu a cerut Parlamentului de la Chișinău să inițieze plebiscitul, afirmând că va continua să realizeze reformele necesare dacă cetățenii îi vor da votul pentru un al doilea mandat de președinte și anunțând pentru prima dată că va candida la alegerile prezidențiale din acest an.   

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite