Comuniștii vor boicota referendumul pe tema aderării la UE a Republicii Moldova

0
0
Publicat:

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) va boicota referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană din toamna acestui an, îndemnând moldovenii să voteze contra, anunță responsabilii formațiunii conduse de fostul șef de stat Vladimir Voronin.

PCRM boicotează referendumul pe tema aderării la UE. FOTO: Arhivă
PCRM boicotează referendumul pe tema aderării la UE. FOTO: Arhivă

 În data de 9 iulie, PCRM a anunțat că va boicota plebiscitul pe tema aderării țării la Uniune care a fost inițiat la solicitarea președintelui Maia Sandu.

,,Cetățenii Republicii Moldova trebuie să spună un nu categoric fărădelegii și fraudei autorităților, la următoarele încercări de a profana Constituția țării cu amendamente inutile și absurde. La urma urmei, în nicio țară din lume, inclusiv statele membre UE, integrarea europeană nu este inclusă în Constituție”, au informat, într-un comunicat de presă, comuniștii. 

Alegeri prezidențiale și referendum, în aceeași zi 

În data de 20 octombrie, în Republica Moldova vor avea scrutinul prezidențial, dar și  referendumul republican constituțional la care moldovenii vor răspunde la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Anterior, magistrații Curții Constituționale (CC) au declarat inadmisibilă sesizarea socialiștilor și comuniștilor prin care s-a contestat legea care permite desfășurarea referendumului împreună cu alegerile prezidențiale, notând că organizarea și desfășurarea concomitentă a mai multor scrutine reprezintă o practică uzuală în Uniunea Europeană.

În data de 24 decembrie a anului trecut, ziua în care a împlinit trei ani de când se afla la conducerea Republicii Moldova, Maia Sandu a cerut Parlamentului de la Chișinău să inițieze plebiscitul, afirmând că va continua să realizeze reformele necesare dacă cetățenii îi vor da votul pentru un al doilea mandat de președinte și anunțând pentru prima dată că va candida la alegerile prezidențiale din acest an.   

Maia Sandu a depus jurământul de învestire în funcția de șef de stat în data de 24 decembrie 2020, iar potrivit Constituției, mandatul Președintelui Republicii Moldova durează patru ani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite