Slusari: Criza de pe piaţa carburnaţilor este una artificială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Slusari, fost deputat Platforma DA
Alexandru Slusari, fost deputat Platforma DA

Petroliştii au creat un „stat în stat”, iar criza de pe piaţa carburanţilor este una artificială. Opiniile au fost exprimate de fostul vicepreşedinte al Parlamentului Alexandru Slusari şi economistul Veaceslav Ioniţă. Potrivit lor, petroliştii încearcă să-şi impună propriile reguli, în condiţiile unor instituţii de reglementare ineficiente, notează IPN.

Potrivit fostului vicepreşedinte al Parlamentului, legea privind piaţa produselor petroliere, votată la finalul sesiunii trecute, e una imperfectă, dar necesară.

„Sunt aspecte de ordin tehnic şi juridic care trezesc nedumerire. Dar ideea racordării preţurilor la produsele petroliere din Republica Moldova la cotaţiile internaţionale este una corectă. Clar că acest lucru nu place petroliştilor, iar ei, văzând acest haos guvernamental, având un Consiliu al Concurenţei ineficient, ei încearcă să ţină ostatici o ţară întreagă. Au creat această criză artificial, dând vina pe această metodologie. Patru zile la rând cotaţiile Platt’s sunt pe minus, iar ei majoreză în continuare preţurile”, a spus Alexandru Slusari în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

În acelaşti timp, economistul Veaceslav Ioniţă spune că ANRE ar fi în cârdăşie cu marile companii petroliere şi ar urmări scopul de a-i elimina de pe piaţă pe micii proprietari de benzinării.

„Prin intermediul legislaţiei, se încearcă un atac raider asupra petroliştilor mici şi preluarea activelor la preţuri derizorii. Companiile mici pur şi simplu falimentează, pentru că marja de comercializare nu este echitabilă. ANRE favorizează prin această marjă câteva companii mari, transnaţionale. Asta va duce la distrugerea celor mici, preluarea activelor la preţ de nimic şi instaurarea unor companii mari”, a spus economistul.

Ieri, Partidul Acţiune şi Solidaritate a organizat consultări publice asupra proiectului de lege privind piaţa produselor petroliere. Documentul ar urma să revizuiască cadrul legal aprobat fosta legislatură.

„Nu este un proiect de lege, este un draft de proiect. Ne propunem ca, într-un final, această lege să corecteze erorile strecurate în legea votată în sesiunea trecută. Preţurile la carburanţi trebuie să fie corecte şi avem nevoie şi de o instituţie de reglementare care aplică legea şi protejează interesul public”, a spus deputatul Sergiu Litvinenco, vicepreşedinte PAS.

Potrivit actualei legi, ANRE stabileşte preţuri-plafon la carburanţi, în funcţie de cotaţiile de pe piaţa internaţională, accize, TVA şi marja de comercializare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite