Siegfried Mureșan: Într-o zi, Republica Moldova va fi membru al UE și cetățenii săi vor avea aceleași drepturi ca cei din statele membre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul European a votat, joi, o rezoluție inițiată de europarlamentarul Siegfried Mureșan prin care se cere începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până la finalul anului.

Siegfried Mureșan, europarlamentar PNL FOTO: Facebook
Siegfried Mureșan, europarlamentar PNL FOTO: Facebook

Eurodeputații au votat rezoluția cu 448 de voturi „pentru”, 45 de voturi „împotrivă” și 43 de abținere. 

Potrivit unui comunicat de presă al eurodeputatului Siegfried Mureșan, rezoluția a fost adoptată la propunerea Grupului PPE din Parlamentul European, în urma unei inițiative acestuia, președinte al Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova.

„Cetățenii Republicii Moldova își doresc să trăiască, la fel ca noi, în libertate și în democrație. Iar noi vrem să le transmitem foarte clar: într-o zi, Republica Moldova va fi membru al Uniunii Europene și cetățenii săi vor avea exact aceleași drepturi și oportunități ca toți cetățenii din celelalte state membre ale Uniunii Europene. Și, de aceea, prin această rezoluție, noi, Parlamentul European, cerem începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până la finalul anului”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan, potrivit sursei citate.

Europarlamentarii cer, de asemenea, și creșterea sprijinului financiar și tehnic pe care Uniunea Europeană îl oferă Republicii Moldova pentru gestionarea provocărilor legate de războiul din Ucraina și continuarea integrării europene.

„Astfel, în urma propunerii lui Siegfried Mureșan, rezoluția solicită relocarea către Republica Moldova a fondurilor programate inițial pentru Ucraina în bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2024 - 2027. Aceste fonduri vor deveni disponibile după ce UE va adopta un nou instrument financiar special dedicat Ucrainei. Suma ce ar putea fi relocată este estimată la 600 de milioane de euro”, se arată în comunicat.

Totodată, prin rezoluția votată în Parlamentul European se numără și liberalizarea permanentă a comerțului dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, dar și integrarea graduală a Moldovei în Piața Unică Europeană înainte de finalizarea negocierilor de aderare.

„Prin aceste două măsuri, vrem să ne asigurăm că oamenii din Republica Moldova vor resimți cât mai mult și cât mai repede beneficiile integrării europene, înainte de aderarea propriu-zisă la Uniunea Europeană. Vrem să le oferim acces neîngrădit la piața europeană, cea mai mare piață din lume. Vrem, totodată, ca mai mulți investitori europeni să vină în Republica Moldova și să genereze noi locuri de muncă. Integrarea graduală în piața muncii va aduce, de asemenea, standarde ridicate de calitate a produselor din Republica Moldova, la fel ca cele pe care le avem acum în Uniunea Europeană”, a adăugat Siegfried Mureșan, potrivit comunicatului de presă.

Reacția ministrului de externe

Ministrul de Externe moldovean a salutat decizia Parlamentului European de aprobare a rezoluției privind începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

„Salut decizia de astăzi a Parlamentului European de aprobare a rezoluției privind începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, un puternic semn de sprijin pentru Republica Moldova și pentru drumul european pe care l-am ales”, a transmis Nicu Popescu.

Demnitarul a subliniat că rezoluția este o recunoaștere a progreselor substanțiale ale Republicii Moldova.

„De asemenea, rezoluția este o recunoaștere a progreselor noastre substanțiale în implementarea celor nouă recomandări ale Comsiei Europene, din momentul obținerii statutului de țară candidat. Odată cu realizarea acestor progrese importante, mizăm pe sprijinul statelor membre ale Uniunii Europene în vederea obținerii unei decizii favorabile în cadrul ședinței Consiliului European din luna decembrie, care să permită începerea negocierilor de aderare”, a adăugat ministrul de externe.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite