Serviciul de plăţi electronice MPay a fost lansat ieri la Orhei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Iurie Leancă a testat programul MPay la bibliotecapublică din Orhei FOTO: gov.md
Premierul Iurie Leancă a testat programul MPay la bibliotecapublică din Orhei FOTO: gov.md

La Orhei a fost lansat serviciul guvernamental de plăţi electronice MPay, care va permite deţinătorilor de carduri bancare să plătească online pentru serviciile publice  contractate, de la orice calculator, accesând pagina mpay.gov.md.

MPay face posibilă achitarea serviciilor publice în format electronic şi prin terminale de plată, în numerar, şi prin sisteme e-banking. Acesta este al doilea centru MPay după cel lansat la Chişinău, transmite IPN.
La sfârşitul fiecărei operaţiunii serviciul MPay  va oferi confirmarea de plată –  pe ecran în cazul calculatorului şi în variantă print în cazul ghişeului electronic.

La prima etapă, cetăţenii pot achita în format electronic serviciile ÎS „Cadastru”, taxa pentru cazierul juridic (e-Cazier), serviciile ÎS „Registru”, costul documentelor eliberate de Serviciul Fiscal de Stat şi costul pentru obţinerea duplicatelor şi extraselor de acte de stare civilă. Până la finele anului reţeaua de servicii Mpay va fi extinsă.

Directorul Centrului de Guvernare Electronică, Stela Mocan, susţine că serviciul guvernamental de plăţi electronice MPay oferă siguranţă şi confort tuturor cetăţenilor, iar pentru instituţiile publice MPay înseamnă transparenţă, eficienţă, mai puţină birocraţie şi corupţie.

„Prin lansarea acestui serviciu mai facem un pas spre a ne apropia de cetăţenii Republicii Moldova, pentru a le simplifica viaţa. În secolul digital interacţiunea dintre cetăţeni şi autorităţi se poate realiza cu succes în spaţiul virtual”, a opinat premierul Iurie Leancă, prezent la eveniment.

Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu, a menţionat că obiectivul Guvernului de a reduce birocraţia şi corupţia se corelează perfect cu unul din obiectivele majore ale Băncii Naţionale, şi anume promovarea plăţilor fără numerar precum şi reducerea numerarului în circulaţie.

Locuitoarea oraşului Orhei, Larisa Dahnovici, a spus că este pentru prima oară când solicită un act în formă electronică. „Pe ecran a apărut un formular pe care l-am îndeplinit, apoi am accesat anumite opţiuni şi am obţinut rezultatul dorit. Serviciul este foarte comod. Nu trebuie să stai la coadă”, a subliniat femeia.

În Republica Moldova sunt eliberate circa un milion de carduri bancare. Dacă persoana nu are un card sau acces la calculator, dar vrea să plătească online pentru un serviciu public, se poate adresa la Poşta Moldovei pentru a beneficia de consultanţă în accesarea serviciul Mpay.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite