De acum, apostila poate fi obţinută în regim online, rapid şi ieftin
0Zilnic, circa 50 de oameni fac cozi la Ministerul Justiţiei pentru a obţine apostilarea actelor. Acum, procedura poate fi efectuată în regim online, rapid şi la preţ redus, prin intermediul serviciului e-apostilă, lansat de Minister.
Aplicată pe actele de stare civilă sau notariale, diplome de studii, caziere judiciare, hotărâri judecătoreşti sau acte medicale, ştampila recunoaşte legalitatea lor peste hotare, anul trecut fiind recepţionate 95 de mii de cereri.
Cu serviciul e-apostilă, ştampila poate fi obţinută din orice colţ, având la dispoziţie doar un calculator. Pentru a o solicita, este necesar să accesaţi portalul apostila.gov.md, să completaţi cererea şi să anexaţi actul care trebuie apostilat.
Depunerea la ghişeul ministerului rămâne în continuare valabilă, doar că procedura va fi mai simplă. În ambele cazuri, taxa va fi achitată la bancă sau terminal. De asemenea, pe lângă ghişeul de la minister, cererile pot fi depuse la oficiile stării civile, la poştă şi la misiunile diplomatice. Ulterior, ştampila va fi eliberată în română, franceză şi engleză, la introducerea unui cod de securitate pe site, primit la depunere.
Noul serviciu reduce considerabil din termene şi costuri. Până acum, apostila se elibera timp de şase ore până la 10 zile şi costau între 100 şi 300 de lei. Acum, termenele s-au redus la cinci zile, o zi şi o oră, iar costul e de 50 de lei pentru o oră şi gratuit timp de cinci zile.
Potrivit autorităţilor, e-apostila limitează corupţia din sistem, pentru că intermedii ce solicitau comisioane neoficiale pentru apostilare vor fi eliminaţi. “E un pas spre transparenţă, care va elimina abuzurile funcţionarilor şi va spori încrederea cetăţenilor în stat”, a declarat premierul Iurie Leancă.
“Procedura este protejată. Doar titularul va avea acces la vizualizarea datelor cu caracter personal. În caz de documente false, toate sunt cercetate de Ministerul de Interne”, a dat asigurări ministrul Justiţiei Oleg Efrim.
Fruntaşi la implementarea tehnologiilor
Deşi e un serviciu disponibil doar pentru deţinătorii semnăturii electronice, şefa de la eGuvernare, Stela Mocan, dă asigurări că “nu sunt probleme la capitolul oameni nepregătiţi”. Bunăoară, 97% din cetăţeni aplică online pentru cazierul judiciar. Republica Moldova este a cincea ţară din lume care implementează e-apostila, alături de SUA, Spania, Columbia şi Noua Zeelandă. Autorităţile au investit în implementarea serviciului circa 1,5 milioane de lei.