Sergiu Mocanu: Lui Igor Dodon nu i se va întâmpla nimic. El a fost parte a înţelegerilor dintre Guvern şi Gazprom

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sergiu Mocanu, ex-deputat
Sergiu Mocanu, ex-deputat

Liderul Partidului Mişcarea Populară Antimafie, Sergiu Mocanu, sugerează că ex-preşedintele Igor Dodon va fi scutit de dosare penale, deoarece fostul şef de stat ar fi fost parte a înţelegerilor dintre Guvern şi Gazprom, unde delegaţia moldovenească ar fi garantat oficialilor ruşi că lui Dodon „nu i se va întâmpla nimic”.

„Ţineţi minte ce vă spun astăzi: Nu i se va întâmpla nimic lui Dodon. Dodon a revenit acasă imediat ce a fost semnat acest acord, iar Dodon a fost parte a înţelegerilor politice pe care le-au făcut”, a declarat Sergiu Mocanu în emisiunea sa de pe Youtube.

Sergiu Mocanu s-a arătat indignat că Chişinăul a decis iarăşi să semneze un contract cu Gazprom de livrare a gazelor naturale, deşi există Gazoductul Iaşi - Chişinău şi autorităţile moldoveneşti ar fi putut să se desprindă de influenţa Rusiei, prin a achiziţiona gaze naturale din alte surse.

„Suntem nişte marginali, nişte cerşetori la marginea Europei, care vrem să ni se dea pe gratis şi încă să ne simţim bine”, a spus Mocanu.

Sergiu Mocanu susţine că Maia Sandu ar minţi atunci când spune că negocierile moldo-ruse pe tema gazelor naturale nu au avut şi caracter politic. Totodată, Mocanu a adăugat că, de facto, negocierile ar fi avut loc între Maia Sandu şi reprezentantul preşedintelui rus, Dmitri Kozak, dar nu între vicepremierul Andrei Spînu şi şeful Gazprom, Alexei Miller, aşa precum a fost prezentat opiniei publice de jure.

„Maia Sandu şi Kozak au semnat chestia asta (n.r - contractul de livrare a gazelor naturale). Ei doi au făcut tranzacţia. Să nu credeţi că tranzacţia asta s-a făcut cumva între Miller şi „titanicul” ăsta de Spînu, care în câteva zile a reuşit „să pună la picioarele sale Rusia””, a spus Mocanu.

Mocanu a mai adăugat că lipsa Transnistriei în protocolul semnat între Chişinău şi Gazprom „demonstrează foarte exact pretenţiile politice ale Rusiei pe un asemenea acord.”

După o perioadă lungă şi complicată de negocieri, Chişinăul şi Gazprom au ajuns la o înţelegere, pe 29 octombrie curent, privind semnarea unui nou contract de livrare a gazelor naturale, valabil pe un termen de cinci ani. Sursele „Adevărul” au dezvăluit că s-ar fi ajuns la un compromis pe subiectul gazelor naturale după ce partea rusă ar fi impus Chişinăului, printre altele, şi o condiţie mai puţin obişnuită pentru semnarea contractului, acceptată de delegaţia moldovenească.

Mai exact, oficialii ruşi ar fi solicitat delegaţiei moldoveneşti să garanteze imunitate ex-preşedintelui Igor Dodon. Cu alte cuvinte, partea rusă ar fi cerut puterii de la Chişinău să nu intenteze dosare penale pe numele fostului şef de stat.

„De aceea, sâmbătă, imediat după semnarea contractului, Dodon a revenit la Chişinău”, au spus sursele „Adevărul”.

Precizăm că, săptămâna trecută, în timpul negocierilor moldo-ruse, care s-au desfăşurat la Sankt Petersburg, Igor Dodon se afla la Moscova într-o vizită de lucru în calitate de preşedinte al Uniunii moldo-ruse a Oamenilor de Afaceri, care este înregistrată la Chişinău din luna iunie 2021. Dodon a obţinut această funcţie odată ce a renunţat la mandatul de deputat.

În cadrul unei emisiuni la PrimeTV, Igor Dodon a respins zvonurile precum că ar fi fugit din ţară de teama unor dosare penale. Dodon a declarat că nu intenţionează să plece din Moldova, deşi are oferte atractive de muncă în afară.

Dodon a afirmat că nu a încălcat legea vreodată şi de aceea nu există motive ca dânsul să fie tras la răspundere penală.

„Mulţi sperau că m-am dus din ţară, inclusiv din oponenţii politici. Eu nu am de gând să plec din ţară. Eu am văzut că unii au spus că gata Dodon şi-a luat cetăţenia Federaţiei Ruse. Nu am cetăţenie altui stat şi nici nu intenţionez, cetăţenia rusească poate să îmi trebuiască în caz dacă voi dori să fiu angajat într-o companie de stat în Rusia, dar nu am aşa planuri. Eu rămân în Republica Moldova. Oferte sunt, de aceea am decis să rămân în ţară. Familia tot e aici, doar acel mare învaţă la Kazani, la universitate, dar acum este aici că face online orele. De aceea sunt pe loc, sunt alături de colegii din partid, avem foarte mult de lucru”, a declarat Igor Dodon la emisiunea Prime Time de la PrimeTV, citat de Unimedia.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite