Semnal de alarmă cu privire la râul Nistru: La noi nu va mai ajunge apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
raul Nistru

Ecologiştii spun că intenţia Ucrainei de a construi 6 hidrocentrale pe râul Nistru va duce treptat la secarea fluviului. Potrivit experţilor în energetică, trecerea apei Nistrului prin turbine duce la schimbarea temperaturii ei, iar acest lucru afectează grav ecosistemul râului. Experţii afirmă că problema trebuie rezolvată prin dialog cu Kievul, însă doar cu medierea Uniunii Europene, notează IPN.

Potrivit strategiei de dezvoltare energetică a Ucrainei, ţara vecină şi-a propus construcţia a 6 hidrocentrale pe râul Nistru până în anul 2035. Potrivit experţilor de mediu de la Chişinău, punerea în aplicare a acestei strategii va reprezenta o adevărată catastrofă ecologică pentru Republica Moldova, în condiţiile în care apa din fluviu va scădea treptat.

„8 milioane de oameni beneficiază direct sau indirect de această sursă de apă. Dacă se construiesc 6 baraje, aici n-o să mai ajungă apă. La Hotin, unde e coada lacului de la Novodnestrovsc, deja nu este apă, totul e înnămolit ”, a spus ecologistul Alecu Reniţă în cadrul emisiunii „Bună seara” de la postul public de televiziune.

Experţii în energetică spun că, prin construcţia celor 6 hidrocentrale, Ucraina şi-ar majora substanţial veniturile din vinderea de energie electrică, în acelaşi timp, construcţia hidrocentralelor va duce la distrugerea ecosistemului râului Nistru.

„Riscul principal care există este că în strategia energetică a Ucrainei ei şi-au pus scopul de a instala mai multe staţii de pompare. Apa căzând prin turbine are o altă temperatură, ducând la distrugerea ecosistemului”, afirmă expertul în energetică, Victor Parlicov.

Recent, Parlamentul de la Chişinău a constituit o comisie de anchetă care să evalueze impactul construcţiei complexului hidroenergetic asupra Nistrului.

„Parlamentul a adoptat o declaraţie privind problema râului Nistru, acesta fiind un mesaj diplomatic şi către partenerii din Ucraina să fie iniţiat un dialog. La nivel de preşedinţi el a început, urmează la nivel parlamentar şi guvernamental, doar aşa vom reuşi. În declaraţie menţionăm necesitatea stringentă ca la procesul de negocieri să participe şi UE”, a declarat deputatul Iurie Reniţă.

Decizia privind construcţia celor 6 hidrocentrale pe Nistru a fost discutată la prima întrevedere a preşedintelui Maia Sandu cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski. Cei doi au convenit implicarea experţilor de mediu europeni în medierea acestei probleme.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite