Şefa diplomaţiei UE Catherine Ashton şi comisarul pentru extindere Štefan Füle, „profund îngrijoraţi” de ultimele evoluţii politice de la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Înaltul reprezentant UE pentru politică externă Catherine Ashton
Înaltul reprezentant UE pentru politică externă Catherine Ashton

Legile adoptate vineri contra cronometru cu votul deputaţilor PCRM şi PLDM au stârnit reacţii prompte şi dure din partea oficialilor UE. Într-o declaraţie comună, Înaltul reprezentant UE pentru politică externă, Catherine Ashton, şi comisarul european pentru extindere, Štefan Füle, se arată profund îngrijoraţi şi vorbesc despre probleme serioase privind funcţionarea democraţiei în Republica Moldova.

„Am aflat cu profundă îngrijorare despre adoptarea unui amendament la Legea cu privire la Curtea Constituţională a Republicii Moldova, care să permită destituirea judecătorilor CC, dacă pierd "încrederea" Parlamentului”, se spune în declaraţia emisă vineri seara de către cei doi demnitari UE.

„Aceasta, precum şi o serie de alte legi importante, care se referă la aspecte fundamentale pentru buna funcţionare a democraţiei în Moldova, au fost adoptate în mare grabă, fără consultarea societăţii civile şi fără a ţine cont de standardele europene privind reforma constituţională... În acest sens, împărtăşim preocupările exprimate de preşedintele Comisiei de la Veneţia în declaraţia emisă azi”, menţionează Catherine Ashton şi Štefan Füle.

Cei doi oficiali îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu adoptarea în mare grabă a legilor privind retragerea inamovibilităţii judecătorilor CC, majorarea pragului electoral pentru accedere în Parlament, abilitarea premierului interimar cu dreptul de a propune demiterea miniştrilor, schimbarea statutului Centrului Naţional Anticorupţie. Potrivit oficialilor UE, e vorba de „un nou model îngrijorător de luare a deciziilor în Republica Moldova, reflectat, de asemenea, şi în alte mişcări legislative recente, când instituţiile statului sunt folosite în interes de grup”. 

„Reiterăm îngrijorarea noastră că aceste măsuri, adoptate fără o pregătire şi o consultare adecvată ar putea constitui o ameninţare la adresa independenţei instituţiilor naţionale-cheie şi un obstacol în calea dezvoltării democratice în continuare a Republicii Moldova şi supremaţiei statului de drept”, accentuază Catherine Ashton şi Štefan Füle.

Înalţii demnitari europeni vin cu un apel pentru politicienii moldoveni: „Cerem liderilor politici din Moldova să ţină cont de impactul pe termen lung al deciziilor lor, inclusiv cu privire la realizarea aspiraţiilor Republicii Moldova”.

Reacţia şefei diplomaţiei europene şi a comisarului UE pentru extindere vine după cea a preşedintelui Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, cu privire la adoptarea de către PLDM şi PCRM a amendamentelor la Curtea Constituţională ce fac posibilă revocarea din funcţie a judecătorilor CC cu votul a 3/5 din numărul deputaţilor. 

„O astfel de prevedere este în clară contradicţie cu standardele europene privind justiţia constituţională şi este o violare clară a art. 137 din Constituţia Republicii Moldova. O Curte Constituţională are sarcina de a controla activitatea Parlamentului. Prevederea cu privire la încrederea din partea Parlamentului este în evidentă contradicţie cu scopul Curţii Constituţionale”, afirmă Gianni Buquicchio. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite