Cum vrea Uniunea Europeană să lupte pentru scăderea ratei şomajului în rândul tinerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jose Manuel Barroso, şeful Comisiei Europene
Jose Manuel Barroso, şeful Comisiei Europene

Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, le-a cerut liderilor europeni să pună la punct o serie de măsuri de combatere a şomajului în rândul tinerilor la summmit-ul din iunie, promiţând că Executivul Uniunii Europene va contribui la „renaşterea speranţei, în special pentru tineri“.

Barroso a declarat joi, potrivit EU Observer, că se doreşte finanţarea „dimensiunii sociale“ a Uniunii, ca parte a planului care vizează Uniunea Economică şi Monetară.

Anunţul lui Barroso intervine în contextul în care agenţia Eurostat a dezvăluit marţi că rata şomajului în zona euro a crescut la 12,1% în martie 2013. În rândul celor care nu au împlinit încă 25 de ani, rata şomajului a ajuns la 24% în 17 state ale Uniunii. Între timp, mai bine de jumătate din tinerii greci şi spanioli şi o treime din cei portughezi şi italieni sunt şomeri.

Liderii UE au fost de acord să lanseze un plan de măsuri prin care să li se ofere tinerilor un loc de muncă, sesiuni de training şi cursuri, dacă nu s-au putut angaja în mai puţin de patru luni. Deşi planul a fost conceput încă din iunie 2012, după aproape un an, el nu a fost implementat.

Noul premier al Italiei, Enrico Letta, a solicitat de asemenea Uniunii Europene să prioritizeze măsurile menite să combată şomajul în rândul tinerilor, descriind situaţia drept „un adevărat coşmar al ţării mele şi al UE“.

„Este important pentru noi să le putem semnala cetăţenilor europeni, în luna iunie, că luptăm pentru recuperarea încrederii şi a speranţei“, a conchis Letta.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite