Șefa Comisiei Europene „Republica Moldova nu este singură. UE este cu voi”. Ce promisiuni face Bruxelles-ul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președinta Comisiei Europene declară că UE este alături de Rep. Moldova, susținându-i securitatea energetică, stabilitatea economică și calea spre integrare europeană, asigurare făcută înainte de summitul Comunității Politice Europene.

Șefa Consiliului European dă asigurări că Moldova are susținerea UE. FOTO: Arhivă
Șefa Consiliului European dă asigurări că Moldova are susținerea UE. FOTO: Arhivă

„UE este alături de Moldova. Susținem securitatea voastră energetică, stabilitatea voastră economică. Susținem reformele voastre în calea spre familia noastră europeană. Moldova nu este singură. Uniunea Europeană este cu voi”, a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Mesajul șefei Parlamentului European 

Cu un mesaj de susținere a venit și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, proaspăt întoarsă de la Chișinău, unde a participat la mitingul proeuropean, Adunarea Națională ,,Moldova Europeană”. 

„Uniunea Europeană este alături de Republica Moldova. Este alături și de conducerea țării, și de cetățeni. Moldovenii se pot mândri de curajul lor, ținând cont de intimidarea Rusiei. Susținem alegerea pro-europeană. Ei se pot mândri cu solidaritatea față de Ucraina. Parlamentul European va fi mereu pentru Moldova, un prieten adevărat, un aliat. Nu avem nicio îndoială, viitorul nostru este împreună! Moldova nu este singură”, a spus Roberta Metsola. 

Republica Moldova, gazda celei de-a doua reuniuni a summitului CPE

În data de 1 iunie, Republica Moldova va fi gazda celei de-a două reuniune a summitului Comunității Politice Europene (CPE), un eveniment care va reuni în același loc zeci de șefi de state și de guverne, și oficiali europeni. Printre cei care și-au confirmat prezența se numără și președintele Franței, Emmanuel Macron.

Summitul va avea loc pe teritoriul unei vinării private din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi. 

Ideea privind organizarea reuniunii Comunității Politice Europene (CPE) la Chișinău a fost lansată în toamna anului trecut de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în Cehia, acolo unde a avut loc primul summit CPE. 

CPE, inițiativă liderului de la Paris

CPE, o inițiativă a lui Emmanuel Macron, este un forum care are drept scop îmbunătăţirea cooperării între ţările europene dincolo de graniţele UE. În cadrul primului summit, șeful statului francez a salutat „unitatea a 44 de ţări europene” care „au condamnat clar agresiunea rusă şi şi-au exprimat sprijinul pentru Ucraina”.

Volodimir Zelenski a intervenit prin videoconferinţă și a cerut „pedepsirea agresorului” rus şi „împiedicarea tancurilor acestuia să ajungă la Varşovia sau Praga”.

În ciuda startului reuşit, noua structură a stârnit numeroase întrebări despre rolul său exact şi despre domeniul său concret de aplicare, în contextul în care, în spatele noului acronim, CPE  se găsesc ţări cu traiectorii radical diferite faţă de UE, precum ar fi Norvegia, Ucraina, Elveţia, Turcia, Regatul Unit, Serbia sau Azerbaidjan. 

Așa că, mai mulţi lideri prezenţi la Praga au subliniat că CPE este o iniţiativă complementară, nu o alternativă la procesul de aderare la UE.

Spania va găzdui cel de-al treilea summit, iar Regatul Unit cel de-al patrulea, acțiuni menite să păstreze alternanţa între statele membre UE și statele non-UE. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite