Secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow: „Alianţa Nord-Atlantică respectă statutul de neutralitate al Republicii Moldova“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secretarul general adjunct NATO, Alexander Vershbow. FOTO Preşedinte.md
Secretarul general adjunct NATO, Alexander Vershbow. FOTO Preşedinte.md

Aflat într-o vizită oficială la Chişinău, secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, a avut întrevederi cu preşedintele ţării, premierul, preşedintele Parlamentului şi ministrul de Externe, cu care a discutat despre situaţia din regiune şi despre cooperarea Moldova-Alianţa Nord-Atlantică.

Alexander Vershbow a declarat că nu există incompatibilităţi între statutul de neutralitate al Republicii Moldova şi dezvoltarea unui parteneriat cu Alianţa Nord-Atlantică. „NATO respectă statutul de neutralitate al Republicii Moldova. Autorităţile de la Chişinău urmează să decidă asupra gradului de aprofundare a relaţiilor cu Alianţa. Dorim să construim o relaţie de durată şi suntem dispuşi să acordăm asistenţa necesară în vederea consolidării securităţii naţionale a Republicii Moldova”, a spus Alexander Vershbow.

Potrivit Serviciului de Presă al Preşedinţiei, Alexander Vershbow a discutat cu preşedintele Nicolae Timofti despre instabilitatea din regiune, cauzată de conflictul ruso-ucrainean. Şeful statului a declarat că „în pofida presiunilor politice şi economice externe, autorităţile de la Chişinău îşi vor exercita dreptul suveran de a semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană“, mai anunţă Preşedinţia.

Ministrul de Externe Natalia Gherman i-a mulţumit oficialului NATO pentru sprijinul oferit de Alianţă. De asemenea, şefa diplomaţiei de la Chişinău a reiterat interesul pentru menţinerea poziţiei ferme a statelor-membre NATO privind integritatea teritorială, independenţa şi suveranitatea Republicii Moldova, soluţionarea paşnică a conflictului transnistrean şi retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.

„Fortificarea acestui parteneriat va contribui la dezvoltarea Republicii Moldova, va schimba în bine viaţa oamenilor pentru a avea acces la apă curată şi sol fără pesticide”, a declarat adjunctul secretarului general NATO la întrevederea cu premierul moldovean.

Alexander Vershbow se va afla în ţara noastră până la 14 mai, pentru a participa la „Săptămîna NATO în Moldova”, care a ajuns la a treia ediţie şi constituie un eveniment important în activitatea Centrul de Informare şi Documentare privind NATO în Republica Moldova, mai ales că anul acesta se împlinesc 20 de ani de la aderarea ţării noastre la Parteneriatul pentru Pace.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite