Se scumpesc benzina şi motorina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reţelele de benzinării din Republica Moldova vor scumpi în următoarele zile benzina şi motorina, în medie cu 50-80 de bani pentru un litru. Motivul este deprecierea leului şi scumpirea petrolului.

Reprezentanţii companiilor petroliere spun că nu mai au încotro şi vor fi nevoiţi să modifice preţurile.

"Preţul angro al benzinei a ajuns deja la 17,50-17,60 lei pentru un litru. Pentru a putea acoperi toate costurile de transport şi comercializare la pompă la această valoare trebuie să adăugăm mai mult de un leu. În plus trebuie să achităm taxe, costul licenţei, salarii şi să obţinem şi ceva profit pentru a ne putea dezvolta. Aşa că calculaţi şi voi", ne-a declarat proprietarul unei reţele de benzinării.

Estimările petroliştilor arată că benzina şi motorina s-ar putea scumpi cu până la 80 de bani pentru un litru. Respectiv litrul de benzină A 95 (cea mai populară) ar putea costa 19,00-19,20 de lei, iar motorina va ajunge şi la 18,20-18,40 de lei.

Administraţia Agenţei Naţionale pentru Reglementare în Energetică a refuzat să confirme s-au să infirme dacă firmele petroliere au notificat instituţia privind intenţia de a scumpi carburanţii.

Deocamdată vor rămânea neschimbate preţurile la gazul petrolier lichefiat, dar în ultimele două săptămâni preţul mediu de import s-a majorat cu circa 10%.

Creşterea preţurilor se datorează în special scumpirii petrolului la bursele internaţioale şi deprecierii leului. Un alt factor este situaţia tot mai gravă din Ucraina, ca urmare a agresiunii din partea Rusiei, fapt ce a provocat o scumpire a produsele petroliere în regiune

În acelaşi timp, dacă calculăm în euro sau dolari, un litru de benzină costă în prezent cu 5% mai puţin decât un an în urmă. Asta chiar dacă de la începutul acestui an accizele de import au fost majorate cu circa 10%. Astfel, în prezent în litrul de benzină costă mai puţin de un euro, în timp ce un an în urmă era de 1,1 euro.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite