Se pregăteşte destabilizarea situaţiei în Republica Moldova? Peste 120 de alarme false cu bombă, de la începutul lunii iulie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alerta

Numărul alarmelor false cu bombe a crescut în ultimele 3 luni ale acestui an, doar de la începutul lunii iulie fiind înregistrate 126 de apeluri. Populaţia este îngrijorată şi are sentimente de nesiguranţă atunci când au loc evacuări pentru controlul antiterorist efectuat de forţele de poliţie, transmite IPN.

Totodată, costurile generate de numărul mare de intervenţii de control antiterorist sunt foarte mari şi se estimează la zeci de mii de lei, arată date ale Ministerului Afacerilor Interne.

În acelaşi timp, numărul angajaţilor Ministerului Afacerilor Interne implicaţi în control antiterorist şi în investigarea cazurilor de alertă falsă cu bombe, doar de la începutul lunii iulie 2022, a crescut cu circa 58 %. În scopul descurajării fenomenului de anunţare a minării unor clădiri, Ministerul Afacerilor Interne propune sporirea pedepsei cu închisoare şi mărirea amenzilor pentru cei care anunţă în fals amplasarea de bombe. Dacă până în prezent alerta cu bombă era pedepsită cu închisoarea de până la 2 ani, propunerea de modificare a Codului penal prevede ca pedeapsa să fie cuprinsă între 2 şi 5 ani de închisoare, iar plafonul amenzilor să crească începând cu 50 de mii de lei, până la un maxim de 150 de mii de lei.

De asemenea, articolul în redacţie nouă a Codului penal prevede, pentru această faptă, mai multe circumstanţe agravante, în care pedepsele ajung până la 12 ani de lipsire de libertate.

Potrivit MAI, iniţiativa de modificare a articolului respectiv din Codul penal are drept scop de a-i descuraja pe cei care comit astfel de fapte. De fiecare dată când sunt date astfel de anunţuri, sunt mobilizate mai multe forţe de poliţie, traficul rutier se blochează, iar activităţile instituţionale şi cele economice sunt oprite pentru câteva ore. Liniile pentru apelul de urgenţă 112 sunt blocate cu astfel de anunţuri, astfel încât se măreşte perioada de intervenţie pentru cazuri reale de accidente, nevoi medicale şi alte urgenţe, în care vieţile oamenilor sunt puse în pericol.

În prezent, forţele sistemului afacerilor interne întreprind măsuri de descurajare şi prevenire a unor astfel de fapte, organizează întrevederi cu administratorii clădirilor, instituţiilor publice şi private, pentru ca aceştia să ia masuri suplimentare de pază şi să sporească atenţia.

Ministerul Afacerilor Interne precizează că Inspectoratul General de Poliţie, împreună cu Procuratura, au identificat autorul anunţurilor false repetate de săptămâna trecută.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite